Βιοαέριο για θέρμανση στα σχολεία του Μετσόβου

METSOBO NEAΒιοαέριο, για να θερμαίνονται τα σχολικά κτίρια, προβλέπει η μελέτη η οποία ανατέθηκε από το δήμο Μετσόβου, σε ομάδα μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Πρόκειται για μία ώριμη μελέτη, όπως υπογραμμίζει ο δήμαρχος Νικόλαος Τσομπίκος, η οποία αναμένεται να υλοποιηθεί μέσω του ΕΣΠΑ, με έργο προϋπολογισμού 2,2 εκ. ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο, στις εγκαταστάσεις θα καταλήγουν κάθε χρόνο περίπου 6.000 τόνοι οργανικών αποβλήτων, από πτηνοτροφεία και γεωργικές καλλιέργειες, καθώς και υπολείμματα από την παραγωγή τυριού και κρασιού.

Με συγκεκριμένη διαδικασία στην συνέχεια, θα παράγεται το βιοαέριο, το οποίο θα διοχετεύεται σε μηχανή εσωτερικής καύσης, ώστε να παράγεται η ενέργεια.

Το εγχείρημα αυτό, όπως επισημαίνει ο δήμαρχος, θα έχει μεγάλη οικονομική αλλά και οικολογική σημασία, αφού ο δήμος, αναμένεται να εξοικονομεί 100.000 ευρώ περίπου το χρόνο, τα οποία τώρα ξοδεύει, για ρεύμα και πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζεται με σύγχρονο τρόπο και τα βιουπολείμματα.

Όπως προβλέπεται από την μελέτη, ο χώρος στον οποίο θα εγκατασταθεί η μονάδα θα είναι εκεί που βρίσκονται τα παλιά σφαγεία Μετσόβου.

Στόχος του δήμου Μετσόβου είναι μελλοντικά να καλυφθούν ενεργειακά όλα τα δημόσια κτίρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ