Βιβλιοπαρουσίαση: «Ανεμόσκαλα» του Μιχάλη Σπέγγου

ANEMOSKALAΤην Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 8:00 μ.μ. οι Εκδόσεις Διόπτρα και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών παρουσιάζουν το βιβλίο του Γιαννιώτη συγγραφέα Μιχάλη Σπέγγου με τίτλο «ΑΝΕΜΟΣΚΑΛΑ» που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Πολιτιστικού Πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής».

Ο Μιχάλης Σπέγγος γεννήθηκε στα Γιάννενα το 1963. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο και το Λύκειο της Ζωσιμαίας Παιδαγωγικής Ακαδημίας, ενώ έλαβε το πτυχίο Φυσικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Αργότερα πήγε στην Ουάσιγκτον 2 χρόνια για masters και έπειτα στην Καλιφόρνια στον γραμμικό επιταχυντή του Στάνφορντ, δύο μόλις μήνες και κάτι.

 

Ο ίδιος αναφέρει:
«Μια μέρα στο εστιατόριο του εργαστηρίου είχα την τύχη να καθίσω με έναν άνθρωπο, που είχε κερδίσει το βαρύτιμο βραβείο μόλις πριν από δύο εβδομάδες. Γνωριστήκαμε, μιλήσαμε, εγώ τον άκουγα με δέος, περίμενα ότι θα κατέβαινε στο επίπεδό μου και θα μου μιλούσε για Φυσική. ΄΄ Την προηγούμενη εβδομάδα ένοιωσα μια απέραντη ευτυχία΄΄ μου είπε ΄΄ έγινα παππούς΄΄.

Την άλλη μέρα διάβασα σε ένα βιβλίο κάτι που θεωρώ ότι με εκφράζει απόλυτα: Στην αίθουσα του συνεδρίου του σύμπαντος βρίσκονται ισότιμα μια παιδική ζωγραφιά και η μεγάλη και μοιραία εξίσωση της μάζας με την ενέργεια. Πήρα το διδακτορικό μου το 1994. Η διατριβή μου πάνω στο σπιν του νετρονίου.

Ο κωδικός του πειράματος μου: SLAC experiment/Ε142. Εκεί κάπου το 1998 έρχεται και το τέλος της καριέρας μου ως πυρηνικού φυσικού. Γιατί; Διότι κατά την άποψη μου η πυρηνική φυσική απαιτεί απ τους υπηρέτες της τον απόλυτο έρωτα την αφοσίωση που δείχνει ο καλόγερος στο Χριστό. Εγώ αγαπούσα μεν , αλλά δεν ήμουν ερωτευμένος… με άλλο πράγμα ήμουν ερωτευμένος. Έτσι κάπως πήρα τη μεγάλη απόφαση να ακολουθήσω τον δρόμο της καρδιάς, τον έρωτα μου… την συγγραφή. Η πιο απλά να φτιάχνω και να λέω ιστορίες».

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θωμάς Μπέγκας, αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, ο Απόστολος Μπενάτσης, αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η κ. Ελένη Σιάνου-Κύργιου, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ο συγγραφέας. Αποσπάσματα διαβάζει η ηθοποιός Δανάη Τζήμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ