Βγήκε από την προθήκη για να φορεθεί σε εκδήλωση!

STOLH PREBEZAΜια παραδοσιακή πανάκριβη φορεσιά, αυτή της νυφιάτικης στολής της Πρεβεζάνας η οποία είχε δωριθεί από την Ομάδα Συνεργασίας των Οδηγών στον Δήμο Πρέβεζας και μάλιστα βρίσκονταν σε γυάλινη προθήκη η οποία κοσμούσε επί χρόνια το γραφείο του Δημάρχου, φορέθηκε στην έκθεση philoxenia πρόσφατα στην Θεσσαλονίκη.

Αυτά μεταξύ άλλων τονίζει με ανοιχτή επιστολή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πρέβεζας.

Ένα απίστευτο γεγονός που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά σχετικά με αυτήν την απόφαση. Μια απόφαση η οποία αφορά ένα μουσειακό αντικείμενο, για την κατασκευή του οποίου δούλεψαν επί σειρά ετών πολλές γυναίκες της Πρέβεζας και αποτελούσε δωρεά.

 

“Δεν πιστεύαμε στα αυτιά μας, όταν πληροφορηθήκαμε, πως η πανάκριβη παραδοσιακή νυφιάτικη στολή Πρεβεζάνας, η οποία στην επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης μας το 2001 είχε δωριθεί στο Δήμο από την Ομάδα Συνεργασίας των Οδηγών και η οποία επιμελώς φυλασσόμενη μέσα σε γυάλινη προθήκη επί σειρά ετών κοσμούσε το γραφείο του Δημάρχου, χρησιμοποιήθηκε απερίσκεπτα και φορέθηκε στην Έκθεση Τουρισμού «ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ»” αναφαίρει στην επιστολή του ο Πολιτιστικός Σύλλογος.

Μάλιστα όπως τονίζεται στην επιστολή, οι Οδηγοί είχαν τοποθετήσει με θρησκευτική ευλάβεια την στολή αυτή, στην προθήκη, προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια.

Μπήκε σε μια βαλίτσα, φορέθηκε, λερώθηκε και επέστρεψε στραπατσαρισμένη στην βιτρίνα της σε μια γωνιά της Λαϊκής Αγοράς όπου κατέληξε τελικά, μετά την απομάκρυνσή της από το γραφείο του Δημάρχου.

“Για το μουσειακό αυτό αντικείμενο δούλεψαν ποικιλοτρόπως και επί σειρά ετών πολλές γυναίκες της πόλης μας. Δαπάνησαν χρόνο και κόπο τόσο για να επιτευχθεί η κατά το δυνατόν σωστή απόδοση και πιστή αντιγραφή της στολής όσο και για να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη σχετικά υψηλή δαπάνη κατασκευής της.

Με μεράκι και πάθος αναζήτησαν την εξειδικευμένη γνώση σε αρχειακό λαογραφικό υλικό σχετικά με υφάσματα, κεντήματα, κοσμήματα.

Η δωρεά αυτή όχι μόνο δεν έγινε σεβαστή, αλλά και κακοποιήθηκε από την απαράδεκτη αυτή χρήση.

Η στολή, που με θρησκευτική ευλάβεια οι Οδηγοί τοποθέτησαν στη προθήκη της, προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια ( πχ το σωστό δέσιμο του μαντηλιού-καπέλου, την στερέωση της επίχρυσης καρφίτσας- τρέμουλες ), με επιπολαιότητα στοιβάχτηκε σε μία βαλίτζα, κυκλοφόρησε ανέμελα στους χώρους της έκθεσης, ποτίστηκε με ιδρώτα, ίσως και με λεκέδες φαγητών και ποτών μέχρις ότου επιστρέψει στραπατσαρισμένη και λερωμένη στη βιτρίνα της, σε μία γωνιά της Λαϊκής Αγοράς, όπου στριμώχτηκε μετά την έξωσή της από το δημαρχιακό γραφείο.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα μίας προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο, που δεν εκτιμήθηκε, που απαξιώθηκε, που περιφρονήθηκε.

Δυνατό κίνητρο ακόμη για όποιον θέλει να δωρίσει…..!!!!!”

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος τέλος ζητά από τον Δήμο να τον πληροφορήσει ποιος έδωσε την εντολή να φορεθεί η συλλεκτική αυτή στολή στην έκθεση τουρισμού της Θεσσαλονίκης.

Βέβαια θα ήταν ενδιαφέρον να γνωρίζαμε την απάντηση από πλευράς Δήμου για το γεγονός αυτό, ενός Δήμου που προάγει τον πολιτισμό με πλήθος, όπως ισχυρίζεται εκδηλώσεις και κάνει χρήση εκθεμάτων σε χορευτικές παρουσιάσεις!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ