Βάζει… νερό στο κρασί και μειώνει το φόρο

KRASI

Μετά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση προωθεί τη μείωση του ύψους του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, κάτω από τα 40 λεπτά το λίτρο, εξετάζοντας παράλληλα εναλλακτικές επιλογές, ώστε να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό, ύψους 390 εκατ. ευρώ, που προκύπτει από την κατάργηση της επιβολής ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο “σκληρά” οινοπνευματώδη ποτά.

Όπως επιβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών προωθείται η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, σε επίπεδα χαμηλότερα από τα 40 λεπτά το λίτρο που προέβλεπε η αρχική διάταξη, με πιθανότερο σενάριο τη μείωσή του στο μισό (20 λεπτά το λίτρο).

Προς την επίτευξη τούτου, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζονται αυτή τη στιγμή οι εναλλακτικές επιλογές που υπάρχουν για ισοδύναμα μέτρα που θα συνδυαστούν με το μικρότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί και θα επιτρέψουν, μαζί με το τέλος στα τυχερά παιγνίδια του ΟΠΑΠ, την κάλυψη του συνόλου των εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Μεταξύ των μέτρων που έχουν πέσει στο τραπέζι, είναι και η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα πιο «σκληρά» οινοπνευματώδη ποτά (βότκα ουίσκυ κτλ).

Ουσιαστικά πρέπει να καλυφθεί ποσό της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ, καθώς με επιβολή φόρου κατανάλωσης 40 λεπτά ανά λίτρο χύμα ή τυποποιημένου κρασιού υπολογίζεται ότι θα αντλούνταν 110 εκατ. ευρώ. Με το ποσό αυτό συμπληρωματικά με τα 350-450 εκατ. ευρώ, τα οποία προβλέπεται να αντληθούν από τη φορολογία στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ, θα κάλυπταν την απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Εντωμεταξύ, εδώ και λίγη ώρα αποτελεί αναμφισβήτητο γεγονός η κατάργηση του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, αναδρομικά από 20 Ιουλίου, αναδρομικά από 20 Ιουλίου, καθώς κατατέθηκε επιτέλους η σχετική τροπολογία.

Ο ΦΠΑ που έχει ενδεχομένως καταβληθεί, θεωρείται αχρεωστήτως καταβληθείς και επιστρέφεται, ενώ τυχόν πρόστιμα διαγράφονται και επίσης επιστρέφονται. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους από την κατάργηση του μέτρου προκαλείται απώλεια εσόδων 390 εκατομμυρίων ευρώ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ