Α. Μπαρτζώκας: Αντικυκλώνας εμποδισμού φέρει πτώση της θερμοκρασίας

aris xartis

aris xartis

Ένας αντικυκλώνας εμποδισμού – blocking anticyclone- επηρεάζει τον καιρό της χώρας και κατά συνέπεια και της Ηπείρου, με βασικό χαρακτηριστικό την πτώση της θερμοκρασίας, η οποία θα συνεχιστεί και αύριο.

Στη μετεωρολογία όταν η ροή των αερίων μαζών είναι τέτοια που τα συστήματα εμποδίζονται να κινηθούν από τα δυτικά προς τα ανατολικά, τότε λέμε ότι δημιουργείται εμποδισμός ( Blocking ).

Όπως εξηγεί ο Καθηγητής Μετεωρολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Άρης Μπαρτζώκας, ένας αντικυκλώνας (βαρομετρικό υψηλό) βρίσκεται πάνω από την κεντρική Ευρώπη και δεν αφήνει τις υφέσεις (βαρομετρικά χαμηλά) να κινηθούν προς τα ανατολικά κατά μήκος της κεντρικής Ευρώπης ή της Μεσογείου αλλά τα στέλνει προς τη βόρεια Ευρώπη.

Έτσι στην περιοχή δεν έχουμε πρώτα νοτιά με βροχές και μετά βοριά αλλά συνεχόμενο βοριά από τα ανατολικά κράσπεδα του αντικυκλώνα. Ο αέρας κινείται γύρω από τον αντικυκλώνα σύμφωνα με τους δείκτες του ρολογιού.

Αποτέλεσμα αυτού του φαινομένου είναι η πτώση της θερμοκρασίας, ενώ όπως σημειώνει ο κ. Μπαρτζώκας από την Παρασκευή θα υπάρξει μεταβολή του καιρού με βασικό χαρακτηριστικό τις βροχοπτώσεις.

Οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας πάντως είναι ίδιον του Οκτωβρίου.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ