Α. Ασημακοπούλου: Παρέμβαση για το φυσικό αέριο

ANNA

ANNAΕρώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κατέθεσε η Βουλευτής Ιωαννίνων και Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Άννα Ασημακοπούλου, σχετικά με την πρόσβαση του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου σε φυσικό αέριο.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως στις 2 Ιουνίου 2014 η Διϋπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων αποφάσισε την ένταξη στις διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων 12 ενεργειακών έργων, προτεραιότητας όχι μόνο για τη χώρα, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μεταξύ των έργων είναι και δυο που αφορούν στην Ήπειρο.

 

Το πρώτο έργο, αφορά στον Αγωγό φυσικού αερίου για τη διασύνδεση Τουρκίας – Ελλάδας και Ιταλίας (ITGI) συμπεριλαμβανομένου και του αγωγού IGI Poseidon που προβλέπεται να διασυνδέσει την Ελλάδα με την Ιταλία μέσω υποθαλάσσιου αγωγού από τις ακτές της Θεσπρωτίας μέχρι την ακτή του Ότραντο της Ιταλίας.

Το δεύτερο έργο αφορά στον Αγωγό από την υπεράκτια περιοχή Κύπρου προς την Ελληνική Ενδοχώρα μέσω Κρήτης, τα χερσαία τμήματα του οποίου θα εκτείνονται από την Πελοπόννησο μέχρι την Ήπειρο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ασημακοπούλου με την ερώτησή της ζητάει να ενημερωθεί για το πώς προβλέπεται τα δυο αυτά έργα να δώσουν τη δυνατότητα στους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις του Νομού Ιωαννίνων και της Ηπείρου να αποκτήσουν πρόσβαση στο φυσικό αέριο, καθώς επίσης για την χρηματοδότηση των έργων και για τα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των επενδύσεων.

Η κ. Ασημακοπούλου επεσήμανε πως «με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα η Ήπειρος και ο νομός Ιωαννίνων έχουν μείνει εκτός σχεδιασμού από τον αγωγό TAP και για την αξιοποίηση της πολύ σημαντικής δουλειάς που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Ηπείρου για την καταγραφή των αναγκών σε φυσικό αέριο, για επαγγελματικούς σκοπούς και για οικιακή χρήση, οφείλουμε να διερευνήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρουν τα δυο αυτά νέα έργα για την πρόσβαση του Νομού Ιωαννίνων σε φυσικό αέριο».

Το εν λόγω θέμα θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, σε προγραμματισμένη συνάντηση της βουλευτού με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη την επόμενη εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ