Αφού δεν το έκαναν τη στιγμή που έπρεπε, ας αναλάβουν τώρα τις ευθύνες τους…

sxoli9

sxoli9Όσα έγιναν το βράδυ της Τετάρτης στη Γαλακτοκομική Σχολή δεν ταιριάζουν σε μια ευνομούμενη πολιτεία…

Ένα πλήθος, κυρίως νέων οργισμένων, να ζητά εκδίκηση. Και στην Εστία, δεκάδες άλλοι, νέοι κι αυτοί, μουδιασμένοι και παγωμένοι.

Το κακό δεν απαντάται και δεν αντιμετωπίζεται με το χειρότερο. Η βία δεν απαντάται με την αυτοδικία. Ούτε με τρόπους που οδηγούν μία κοινωνία εκτός ορίων.

Υπεύθυνοι κι ανεύθυνοι, αρμόδιοι κι αναρμόδιοι, δημοσιογράφοι που τις μέρες αυτές εντρυφούν στις μεγάλες αποκαλύψεις, πολιτικοί που βιάζονται να μιλήσουν κι άλλοι που σιωπούν, χιλιάδες αναρτήσεις που ξεφεύγουν από κάθε πλαίσιο λογικής, εισαγγελικοί λειτουργοί που δεν κάνουν απολύτως τίποτα…

Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης για το σημείο που έχουν οδηγηθεί σήμερα τα πράγματα και για ότι ακολουθήσει.

Έχουν τεράστια ευθύνη δημοσιογράφοι και «δημοσιογράφοι» που επί μέρες τώρα συναγωνίζονται σε κάθε είδος ανόητης αποκάλυψης. Και σε ακόμη πιο ανόητες έως και βλακώδεις αναλύσεις. Το χειρότερο δε είναι ότι διεκδικούν και το αλάθητο, συνήθως από τα γραφεία τους, στην Αθήνα.

Έχουν τεράστια ευθύνη οι πολιτικοί, οι οποίοι με ένα πλήθος ανούσιων δηλώσεων, έσπευσαν να τοποθετηθούν, μεσούσης της έρευνας και χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα για τα πραγματικά γεγονότα!

Είναι σίγουρα παγκόσμιο φαινόμενο να δηλώνει ο Υπουργός Παιδείας ότι «έχουμε το πρώτο καταγεγραμμένο θύμα bulling» και ο αρμόδιος Υπουργός –Προστασίας του Πολίτη- να μην αναφέρει κουβέντα για το θέμα. Είχε εξαντληθεί προφανώς με την απάντησή του στην Έλενα Ακρίτα.

Έχουν ευθύνη και εκείνοι που σιωπούν. Όπως για παράδειγμα οι βουλευτές της Κρήτης.

Έχουν τεράστια ευθύνη οι πολίτες. Κι έχουν ευθύνη γιατί δείχνουν περισσότερη εμπιστοσύνη σε όσους ασχολούνταν με το life style της χώρας και αίφνης –επειδή το θέμα πουλάει- ασχολούνται με το «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ.

Έχει τεράστια ευθύνη η διοίκηση του ΕΛΓΟ και διάφοροι υπηρεσιακοί του παράγοντες. Αρχικά μίλησαν για πόρισμα- φωτιά, μετά από μία βδομάδα κι αφού είχαν διαρρεύσει διάφορα, είπαν ότι αυτά που διέρρευσαν δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, στη συνέχεια μίλησαν στα κανάλια για απειλές και αφού κι αυτό το σήριαλ τελείωσε, άρχισαν πάλι να διαρρέονται σημεία από το πόρισμα. Αλήθεια βοήθησαν στην ενημέρωση με τη στάση τους; Συνέβαλαν στη διαλεύκανση της υπόθεσης; Συνέδραμαν ώστε να μάθει τα πραγματικά γεγονότα η κοινωνία.

Φυσικά κι όχι… Κι αφού έκαναν μία συνεδρίαση στα Γιάννινα, άφησαν στην τύχη της τη Γαλακτοκομική Σχολή, με όλο και περισσότερες φωνές να ζητούν να κλείσει το «κολαστήριο».

Τόση ευθύνη!

Έχουν τεράστια ευθύνη οι εισαγγελικοί λειτουργοί. Γιατί αν έριχναν μια ματιά, σε πλήθος αναρτήσεων, συγκεκριμένων σελίδων, αλλά και σχολίων σε σελίδες του Facebook, θα έπρεπε ήδη να έχουν παρέμβει αυτεπάγγελτα και να βάλουν τουλάχιστον ένα φρένο στη φαντασία, τη σεναριολογία, αλλά και την κατασυκοφάντηση και το διασυρμό.

Τίποτα από όλα αυτά δεν βοηθά στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ειδικά όταν η κοινωνία έχει βγάλει τα δικά της συμπεράσματα…

Γιατί η Αστυνομία δεν βρήκε το Βαγγέλη επί 40 μέρες… Είναι ερώτηση που διατυπώνουν πολλοί…

Αν είχε βρεθεί μετά από 24 ώρες, γεγονός που θα οδηγούσε στο άμεσο κλείσιμο της υπόθεσης, η ίδια κοινωνία θα είχε ασχοληθεί με το θέμα;

Η απάντηση αυτονόητη…

Γιατί ο ιατροδικαστής έβγαλε τόσο γρήγορα πόρισμα… Είναι η άλλη ερώτηση.

Μα γιατί αυτή είναι η δουλειά του και ξέρει να την κάνει καλά.

Αν του είχαν χρειαστεί πέντε ή δέκα ημέρες, η ίδια κοινωνία θα έλεγε ότι «κάτι μαγειρεύουν…».

Η καχυποψία έχει όρια.

Κι αν μία κοινωνία είναι καχύποπτη με όλους και με όλα, τότε η κατάσταση είναι μη ανατρέψιμη.

Η αμφισβήτηση είναι μέρος της έρευνας. Και βοηθά ώστε να βρεθεί η αλήθεια. Αρκεί βέβαια να συνοδεύεται από στοιχεία. Είναι άλλο πράγμα τα στοιχεία κι άλλο οι εικασίες…

Και δυστυχώς μέχρι τώρα οι εικασίες είναι περισσότερες από τα στοιχεία και οι ανεύθυνοι περισσότεροι από τους υπεύθυνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ