Αφιέρωμα στη Μελίνα από το Δημοτικό Θέατρο

MELINA

MELINA

Το 1976 υπήρξε χρονιά ορόσημο στα καλλιτεχνικά δρώμενα της πόλης των Ιωαννίνων και της Ηπείρου. Ήταν η χρονιά που ο Δήμος Ιωαννιτών, με Δήμαρχο τον αείμνηστο Κώστα Μπέγκα, πραγματοποίησε το φεστιβάλ «Ηπειρωτικά ‘76», το πρώτο μιας σειράς θερινών εκδηλώσεων, που περιλάμβαναν εκθέσεις εικαστικών τεχνών, συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις, οι οποίες συνεχίστηκαν για πολλές ακόμη χρονιές.

Την ίδια χρονιά ιδρύεται ο Οργανισμός Ηπειρωτικού Θεάτρου (Ο.Η.Θ.) που μαζί με ο Θεσσαλικό Θέατρο ξεκινούν για πρώτη φορά στην ελληνική περιφέρεια το ανέβασμα επαγγελματικών θεατρικών παραγωγών.

Οι δύο αυτοί θεσμοί συναντιούνται το ίδιο καλοκαίρι όταν ο Ο.Η.Θ. παρουσιάζει στα πλαίσια των «Ηπειρωτικών ‘76» την κωμωδία του Τίμου Δεπάστα «Τζιώτικο Ραβαΐσι», στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ, το πρώτο έργο που παράχθηκε επαγγελματικά στην Ήπειρο.

Σαράντα χρόνια μετά, το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, που πήρε στην σκυτάλη από τον Ο.Η.Θ., προχωράει σε ένα αφιέρωμα για τα 40 χρόνια επαγγελματικού θεάτρου στην Ήπειρο.

Εμπνεύστρια και αρωγός των ΔΗΠΕΘΕ η Μελίνα Μερκούρη (Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 1920 – Νέα Υόρκη, 6 Μαρτίου 1994), υπέρμαχος της πολιτιστικής αποκέντρωσης, ίδρυσε το 1983 το θεσμό των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων …«σε μια εποχή που η περιφέρεια ήταν έρημη πολιτιστικά»…

Από τα πρώτα έξι που εγκαινίασαν το θεσμό ήταν το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων που βάδισε στα χνάρια του Ο.Η.Θ. εξαπλώνοντας τη δράση του σε όλη την Ήπειρο. Αέναη συμπαραστάτης η Μελίνα στάθηκε δίπλα τους στα πρώτα βήματα, παρακολούθησε τις παραστάσεις τους, συνέδραμε τα μέγιστα ώστε αυτά να γίνουν «Το προπύργιο του Υπουργείου Πολιτισμού στην Περιφέρεια». …«Ότι έχουμε και δεν έχουμε είναι ο πολιτισμός, είναι η κληρονομιά μας. Χωρίς αυτά είμαστε κανείς»…

Το πρώτο μέρος του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 9 Μαρτίου, με το θεατρικό δρώμενο «Μελίνα Μερκούρη» (3 ημέρες μετά τη θλιβερή επέτειο του χαμού της). …«Όπου κι αν ταξίδευα πάντα η Ελλάδα μια έμμονη ιδέα, με τα ελαττώματά της, τα προσόντα της… είναι η πραγματική δύναμη μου, ο πραγματικός καημός μου και ο μεγάλος μου έρωτας…».

Συντελεστές:

Επιλογή κειμένων, σκηνοθεσία, επιμέλεια μουσικής: Άγγελος Ντίλιος

Φωτισμοί: Βαγγέλης Νέτης

Ερμηνεύει η Ναταλία Μίγδου.

Η παράσταση θα αρχίσει στις 9 το βράδυ στο θέατρο «Καμπέρειο» και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Το δεύτερο μέρος του αφιερώματος για τα 40 χρόνια επαγγελματικού θεάτρου στην Ήπειρο θα πραγματοποιηθεί με την έναρξη της προσεχούς θεατρικής περιόδου 2016-17, το φθινόπωρο.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ