Αφιέρωμα στην Ινδία από το Πνευματικό Κέντρο

INDIA AFΈνα αφιέρωμα στην Ινδία διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών από τις 18 έως τις 30 Οκτωβρίου 2014.

Οι εκδηλώσεις ξεκινούν με την προβολή της ταινίας του Σατιατζίτ Ρέι, Το τραγούδι του μικρού δρόμου (The song of the little road, Πά¬θερ Παντσάλι, 1955, διάρκεια 125΄), η οποία θα προβληθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 και συνεχίζονται την Κυριακή 19 Οκτωβρίου με την ταινία Δωμάτιο μουσικής, επίσης του Σατιατζίτ Ρέι (Τhe music room, Τζαλσαγκάρ, 1958, διάρκεια 100΄).

Οι ταινίες θα προβληθούν στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δημήτρης Χατζής». Ώρα έναρξης: 8:30 μ.μ. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

Σατιατζίτ Ρέι, Το τραγούδι του μικρού δρόμου
Παραγωγή της τοπικής κυβέρνησης της Δυτικής Βεγγάλης. Είναι η ταινία που έβαλε την lνδία στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. Το 1957 βραβεύτηκε από την Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ως η καλύτερη ταινία της χρονιάς.
Ο Harihat Roy μόλις καταφέρνει να ζήσει την οικογένεια του με τον πενιχρό μισθό του ιερέα και ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή. Στο σπίτι, εκτός από τη γυναίκα του και τα δύο παιδιά του, μένει ένας ηλικιωμένος ξάδελφος απλώς και μόνο για να αυξάνεται κάπως το οικογενειακό εισόδημα. Υπάρχουν συγκρούσεις και μερικές φορές ο ξάδελφος αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι προσωρινά. Τα μικρά παιδιά έχουν μοναδική χαρά το τραίνο που περνάει κάθε μέρα και κάποια φορά αποφασίζουν να το ακολουθήσουν. Στο δρόμο βρίσκουν τον θείο τους πεθαμένο. Αφού αυτό το επιπλέον εισόδημα λείπει πλέον, ο πατέρας αναγκάζεται να φύγει για μια καλύτερη δουλειά. Ενώ ο πατέρας απουσιάζει, το κορίτσι αρρωσταίνει και πεθαίνει. Όταν εκείνος επιστρέφει και αρχίζει να δείχνει τα δώρα που έφερε στον καθένα αντιλαμβάνεται ξαφνικά τον χαμό της κόρης του. Αποφασίζουν τότε να εγκαταλείψουν το πατρικό σπίτι και να αναζητήσουν αλλού μια καλύτερη ζωή.

Σατιατζίτ Ρέι, Δωμάτιο μουσικής
Φιλμ του 1958. Είναι η ταινία που έκανε τους Γάλλους κριτικούς να προσέξουν τον Ινδικό κινηματογράφο. Το 1959 πήρε το αργυρό μετάλλιο στο κινηματογραφικό φεστιβάλ στο Δελχί και το αργυρό μετάλλιο για τη μουσική του στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Μόσχας.

Παράλληλα, από τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου, στον Εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου ο Σουτζίτ Σίντνεϊ και η Αγγελική Μαντά παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφιών τους με θέμα: Whispers of silence – Ψίθυροι σιωπής.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014. Ώρες λειτουργίας : 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ. καθημερινά.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 20 Οκτωβρίου και ώρα 8 μ.μ.
Ο Σουτζίτ Σίντνεϊ γεννήθηκε στην Kerala της Νοτιοδυτικής Ινδίας στις 29 Μαΐου 1972. Σπούδασε Φιλοσοφία στο Calicut University της Kerala. Εργάστηκε ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας του διδάσκοντας Κοινωνιολογία, Πολιτικές Επιστήμες, Λογοτεχνία και Αγγλικά. Εργάζεται ως επαγγελματίας φωτογράφος και συνεργάζεται με το Κρατικό Τμήμα Τουρισμού της επαρχίας Sikkim, της Βόρειας Ινδίας. Όταν δεν εργάζεται σε σχολεία, ταξιδεύει σε όλη την Ινδία βγάζοντας φωτογραφίες και διοργανώνοντας εκθέσεις φωτογραφίας. Μέχρι τώρα έκανε ατομικές εκθέσεις με τον τίτλο «Whispers of Silence – Ψίθυροι Σιωπής» στο Darjeling, στο Gangtok και στο Varanasi. Τα μελλοντικά μου σχέδια περιλαμβάνουν την Goa και την Kolkata. Χρησιμοποιεί μηχανή Nikon D40 και κανονικούς φακούς (standard lenses). Φωτογραφίες του υπάρχουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.flickr.com.sujithsydney. Στόχος του είναι να αποτυπώσει και να αναδείξει την ομορφιά της χώρας του, να την κάνει γνωστή σ’ όλο τον κόσμο έτσι ώστε οι άνθρωποι να γνωρίσουν ένα λαμπρό και αρχαίο πολιτισμό και επίσης και έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής. Ασχολείται με το διάβασμα, τον κινηματογράφο και τα ταξίδια. Μιλάει Αγγλικά, Hindi και Malayalam.
H Αγγελική Μαντά γεννήθηκε στη Ζίτσα Ιωαννίνων στις 17 Φεβρουαρίου 1960. Σπούδασε Αγγλική Γλώσσα και Λογοτεχνία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εργάζεται ως καθηγήτρια Αγγλικών στο 7ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων. Γράφει ποιήματα και παραμύθια. Επίσης ασχολείται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία. Της αρέσουν οι ενασχολήσεις στη φύση, τα ταξίδια, το διάβασμα, η φωτογραφία, ο κινηματογράφος. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Είναι η πρώτη φορά που εκθέτει κάποιες απ’ τις φωτογραφίες της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ