Αυστηρότερα τα πρόστιμα για την ανασφάλιστη εργασία

EPIXEIREINΤο νέο τρόπο επιβολής και το ύψος των προστίμων για την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία παρουσίασε τη Δευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μιλώντας για απαράδεκτο φαινόμενο που έχει αγγίξει τα όρια ανοχής της κοινωνίας.

Το πρόστιμο αυξάνεται στο 18πλάσιο του κατώτατου μισθού, δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο. Οι κυρώσεις θα επιβάλλονται άμεσα, επιτόπια και η ισχύς των μέτρων ξεκινά από τις 15 Σεπτεμβρίου.

«Είμαστε αποφασισμένοι να προασπίσουμε» την βιωσιμότητα των Ταμείων, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά και των συνεπών επιχειρήσεων τόνισε ο υπουργός, Γιάννης Βρούτσης.

Ειδικότερα, το επιβαλλόμενο πρόστιμο είναι ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 18 μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/υπάλληλο.

Για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο/εργατοτεχνίτη, το πρόστιμο είναι το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας, επί 403 ημέρες εργασίας.

Προβλέπεται επίσης σε περίπτωση υποτροπής της επιχείρησης ή του εργοδότη για την παραπάνω παράβαση, πέραν των χρηματικών προστίμων, προσωρινή ή οριστική διακοπή της λειτουργίας συγκεκριμένης παραγωγικής διαδικασίας ή τμήματος ή τμημάτων ή ακόμη και του συνόλου της επιχείρησης.

Αφού πρώτα διέλυσε το εργατικό δίκαιο και τους αρμόδιους ελεγκτικούς μηχανισμούς η κυβέρνηση προσπαθεί να θεραπεύσει τον καρκίνο της μαύρης εργασίας με ληγμένες ασπιρίνες, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ και κατηγορεί τον υπουργό ότι κοροϊδεύει το λαό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ