Ασφυκτιούν τα κρατητήρια της Αστυνομίας στην Ήπειρο… Επιβεβλημένη η λειτουργία του Κέντρου Φύλαξης

KENTRO METANASTATON13

KENTRO METANASTATON13Το Κέντρο Φύλαξης Μεταναστών στην Ήπειρο μπορεί να εξαγγέλθηκε εδώ και πολλούς μήνες. Μπορεί ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας να είχε δώσει τα χαρακτηριστικά του όπως και το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με αυτό άλλωστε το Κέντρο θα έπρεπε να είναι σε λειτουργία από τον περασμένο Αύγουστο.

Μπορεί να υπάρχουν δεκάδες χώροι του ελληνικού δημοσίου οι οποίοι εύκολα, γρήγορα και οικονομικά μπορούν να καλύψουν μια τέτοια ανάγκη.

 

Μπορεί και ψύχραιμες φωνές στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να επισημαίνουν την ανάγκη της άμεσης λειτουργίας του…

Μπορεί…

Όμως στην πράξη δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Αποτέλεσμα είναι οι χώροι των κρατητηρίων στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της Ηπείρου και στα Αστυνομικά Τμήματα να έχουν μετατραπεί σε χώρους μαρτυρίου τόσο για όσους κρατούνται όσο και για τους ίδιους τους αστυνομικούς.

Χώροι άλλωστε που δεν πληρούν προδιαγραφές για πολυήμερη, ορισμένες φορές και πολύμηνη κράτηση.

Από την Ηγουμενίτσα μέχρι την Άρτα και από την Πυρσόγιαννη μέχρι την Πρέβεζα η εικόνα είναι πανομοιότυπη.

Χώροι μικροί και περιορισμένοι με δεκάδες κρατούμενους, ο αριθμός άλλωστε ποικίλλει μέρα με την ημέρα και με την τοπική ηγεσία της αστυνομίας να καταβάλλει μία υπεράνθρωπη προσπάθεια να διαχειριστεί το πρόβλημα.

Οι συλλήψεις μεταναστών καθημερινές και η έλλειψη κέντρου κράτησης έχει μετατρέψει όλα τα κρατητήρια της Ηπείρου σε χώρους που ασφυκτιούν.

Το θέμα επαναφέρει με επιστολή της προς όλους τους αρμόδιους η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας η οποία θέτει τόσο ζητήματα ασφάλειας όσο και υγιεινής.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα, ο αριθμός των κρατουμένων στα κρατητήρια της Αστυνομικής Δ/νσης Πρέβεζας, είναι αυξημένος από τον αριθμό που προβλέπει η χωρητικότητα τους, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι στην πλειοψηφία τους λαθρομετανάστες, να στοιβάζονται στα κρατητήρια τα οποία έχουν σχεδιαστεί για βραχεία κράτηση και όχι για μακροχρόνια παραμονή.

Στην ανακοίνωσή της η Ένωση επισημαίνει:

«Εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή όλων και τονίζουμε ότι, οι Αστυνομικοί που εργάζονται στα κρατητήρια είναι αναγκασμένοι να υφίστανται τον κίνδυνο μόλυνσης από την σοβαρή εστία μικροβίων, ιών και λοιπών βλαπτικών για τον άνθρωπο μικροοργανισμών, η ανάπτυξη των οποίων ευνοείται από την συνεχή σώρευση μεγάλου αριθμού κρατουμένων από διάφορες χώρες προέλευσης (κυρίως της Ασίας ή της Αφρικής).

Ερωτάται η Αστυνομική Δ/νσης Πρέβεζας:

α) σε ποιες ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα κρατητήρια και να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης των κρατουμένων και συνθήκες εργασίας των Αστυνομικών;

β) τι μέτρα προστασίας και υγιεινής έχουν ληφθεί για τους συναδέλφους που εκτελούν υπηρεσία στα κρατητήρια και αν πρόκειται να ληφθούν πρόσθετα στο μέλλον;

Παρά την φιλότιμη προσπάθεια που καταβάλουν οι συνάδελφοι μας ο αυξημένος αριθμός των κρατουμένων στα κρατητήρια της Αστυνομικής Δ/νσης Πρέβεζας εκτός από τον κίνδυνο μεταδοτικών και μολυσματικών ασθενειών εγκυμονεί και κίνδυνο απόδρασης.

Αν δεν υπάρξει άμεση λύση ή απάντηση στα ως άνω προβλήματα τα οποία εκτεθήκαν, είμαστε αναγκασμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να προασπίσουμε τα συμφέροντα των μελών μας με οποιοδήποτε τρόπο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ