Ασκήσεις Επιβίωσης, παρουσίαση βιβλίου

biblio pnkTο βιβλίο του Χόρχε Σεμπρούν, Ασκήσεις Επιβίωσης (Εκδόσεις Πόλις), παρουσιάζει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015 και ώρα 8 μ.μ., στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Δ. Χατζής».

Την εκδήλωση προλογίζει ο καθηγητής Μωυσής Ελισάφ. Για το βιβλίο θα μιλήσει η Κατερίνα Σχινά, κριτικός και μεταφράστρια.

Σε αυτό το βιβλίο, που εκδόθηκε μετά τον θάνατό του, ο Σεμπρούν επανέρχεται σε γεγονότα που έχει ζήσει, και αφηγείται την εμπειρία του από τα βασανιστήρια. Συνεχίζει τον στοχασμό που είχε ξεκινήσει στα θεμελιώδη έργα του, όπως το «Μεγάλο ταξίδι» ή το «Γραφή ή ζωή», και γράφει για ύστατη φορά για την αλληλεξάρτηση γραφής και πραγματικότητας.

Οι «Ασκήσεις επιβίωσης», που η γραφή τους ξεκίνησε το 2004, συνεχίστηκαν έως το τέρμα της ζωής του Σεμπρούν χωρίς να φτάσουν στην ολοκλήρωσή τους. Η μεταθανάτια δημοσίευσή τους, το 2012, πραγματοποιήθηκε από τις εκδόσεις Gallimard, στον υπεύθυνο των οποίων οφείλεται και το ένθετο «Σημείωμα του Εκδότη» στο ομότιτλο βιβλίο. Εκεί καταχωρίζεται και η ένθετη, προφορική προφανώς, ομολογία του συγγραφέα του 2010: «Θα ήταν δύσκολο να βρεθεί μια περίοδος της ζωής μου κατά την οποία να μη δουλεύω πάνω σε κάτι, και αυτό επειδή η γραφή είναι για μένα ένας λόγος ύπαρξης, αποδοχής της ζωής όπως είναι. Έτσι, λοιπόν, δουλεύω και αυτή τη στιγμή. Ίσως, όμως, πάνω σε υπερβολικά και παράλληλα σχέδια. Από αυτά δύο είναι τα βασικά: το πρώτο ένα «πραγματικό» μυθιστόρημα. […] Το δεύτερο, ένας στοχασμός, ο οποίος θα ξαναπιάνει τα αυτοβιογραφικά θέματα που έχω ήδη θίξει, αλλά τώρα πιο συστηματικά. Αυτό το βιβλίο το έχω συλλάβει σαν μια συνέχεια. Θα μπορούσε να έχει έναν, δύο, τρεις, τέσσερις ή και περισσότερους τόμους με τον ίδιο τίτλο: Ασκήσεις επιβίωσης. […] Το πρώτο μέρος είναι ουσιαστικά έτοιμο και έχει να κάνει με την εμπειρία της Αντίστασης και τη νιότη μου. Το θέμα επάνω στο οποίο αρθρώνεται είναι αυτό για το οποίο ελάχιστα έχω μιλήσει, αλλά τώρα το προσεγγίζω τόσο μέσω της εμπειρίας όσο και μέσω της σκέψης: τα βασανιστήρια».

Και ο εκδότης αναφέρει: «Ιδού λοιπόν το πρώτο μέρος εκείνου του συνόλου, του «δίχως τέλος βιβλίου», όπως το χαρακτήριζε ο Χόρχε Σεμπρούν».

Ο Χορχέ Σεμπρούν (1923-2011) γεννήθηκε στη Μαδρίτη. Η οικογένειά του κατέφυγε στο εξωτερικό το 1937, κατά τη διάρκεια του ισπανικού εμφυλίου πολέμου, και από το 1939 έζησε στο Παρίσι, όπου έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος και πήρε μέρος στην Αντίσταση κατά των ναζί. Το 1943 συνελήφθη από την Γκεστάπο και κρατήθηκε επί δύο χρόνια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μπούχενβαλντ, σε συνθήκες που επηρέασαν βαθύτατα το μετέπειτα συγγραφικό του έργο. Μετά την απελευθέρωσή του, την άνοιξη του 1945, γίνεται υπεύθυνος της παράνομης δουλειάς του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και γρήγορα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής. Τον Απρίλιο του 1964 διαγράφεται μαζί με τον Φερνάντο Κλαουδίν από τον Σαντιάγο Καρίγιο και την Πασιονάρια. Από τότε αφιερώνεται στη λογοτεχνία, αλλά και στον κινηματογράφο.

Η συνεργασία του με γνωστούς σκηνοθέτες του επιτρέπει να συνδυάσει τη μαχητική πολιτική σκέψη με τη λογοτεχνική δραστηριότητα. Γράφει το σενάριο για την ταινία «Ο πόλεμος τελείωσε» του Αλέν Ρενέ και συνεργάζεται με τον Κώστα Γαβρά στη συγγραφή των σεναρίων για τις ταινίες του «Ομολογία», «Ζ» και «Κατάσταση πολιορκίας».

Το 1969 του απονέμεται το βραβείο Femina για τον «Δεύτερο θάνατο του Ραμόν Μερκαντέρ». Μετά το θάνατο του Φράνκο το 1975, δημοσιεύει το 1977 στην Ισπανία το βιβλίο «Η αυτοβιογραφία του Φεδερίκο Σάντσεθ» (ήταν ένα από τα ψευδώνυμα του ιδίου κατά τον καιρό της παράνομης κομμουνιστικής δράσης του), όπου αναφέρεται στην διαδρομή του στο Κομμουνιστικό Κόμμα.

Την περίοδο 1988-1991 διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού με την κυβέρνηση του Φελίπε Γκονθάλεθ. Το 1996 εκλέxτηκε μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ -ο πρώτος μη Γάλλος που εκλέχτηκε στην επιτροπή του βραβείου. Το 2004 τιμήθηκε με το βραβείο Prix Ulysse για το σύνολο του έργου του και το 2007 έγινε επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Ρεν. Πέθανε στο Παρίσι την Τρίτη 7 Ιουνίου 2011, σε ηλικία 87 ετών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ