Ασιάτες κι Αφρικανοί λαθρομετανάστες στην ελληνοαλβανική μεθόριο

LATRHOME

LATRHOMEΝέα μορφή παίρνει τους τελευταίους μήνες το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Οργανωμένα κυκλώματα μεταφέρουν αλλοδαπούς, χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα από ασιατικές και αφρικανικές χώρες με πανάκριβο βέβαια αντίτιμο.

Σομαλοί, Αφγανοί, Πακιστανοί κι άλλοι εντοπίζονται από τις αστυνομικές αρχές είτε σε οχήματα που τους μεταφέρουν, είτε να περιφέρονται σαν χαμένοι σε παραμεθόριες περιοχές. Δεν είναι λίγες οι φορές που τα κυκλώματα, κυριολεκτικά τους παρατάνε στη μέση του δρόμου, αν διαπιστώσουν πως δεν υπάρχουν χρήματα για να τους προωθήσουν προς τις Δαλματικές ακτές όπως αρχικά έχει συμφωνηθεί.

 

Οι αστυνομικοί πλέον με την ίδια μεθοδικότητα που ελέγχουν τα αυτοκίνητα που εισέρχονται από την Αλβανία ελέγχουν κι αυτά που κινούνται από τη χώρα μας προς τους μεθοριακούς σταθμούς. Και δεν τους προκαλεί πια έκπληξη όταν διαπιστώνουν ότι μεταφέρονται Ασιάτες ή Αφρικανοί λαθρομετανάστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα κυκλώματα απαιτούν μέχρι και τρεις χιλιάδες ευρώ για να μεταφέρουν τους ανθρώπους χωρίς πατρίδα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα μέχρι την Αλβανία και το Μαυροβούνιο. Όταν φτάσουν στα ελληνοαλβανικά σύνορα όπου περιμένουν άλλοι συνεργάτες τους με αλβανικά οχήματα για να τους παραλάβουν, δεν έχουν κανένα δισταγμό να τους παρατήσουν αν δεν υπάρχει το ποσό για την συνέχεια του ταξιδιού.

 

Στο πρώτο δίμηνο του έτους και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν 1150 λαθρομετανάστες, εκατό περίπου περισσότεροι από εκείνους που συνελήφθησαν στα χερσαία σύνορα της χώρας μας με την Τουρκία.

Τα επίσημα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η Αλβανία παραμένει μία βασική πύλη εισόδου λαθρομεταναστών. Από το σύνολο λοιπόν αυτών που συνελήφθησαν κατά το πρώτο δίμηνο του έτους, οι 1403 είναι Αλβανοί, οι 871 Πακιστανοί, οι 812 είναι Αφγανοί, οι 709 Σύριοι κι ακολουθούν άλλες εθνικότητες.

Το κύμα λαθρομεταναστών που εξακολουθεί να χτυπάει και την Ήπειρο καθιστά επιβεβλημένη τη λειτουργία του Κέντρου Φύλαξης. Η κατάσταση στα κρατητήρια των αστυνομικών τμημάτων είναι εκρηκτική και συχνά οι συνθήκες ξεπερνούν τις ανθρώπινες αντοχές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ