Αρχαία Δωδώνη…. Ένα έργο παρακαταθήκη στο θέατρο και τη δυτική στοά

dodoni stoa2

dodoni stoa2Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές αλλά και για την επιστημονική κοινότητα της χώρας, αποτελούν τα έργα που ολοκληρώνονται στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης.

Η αναστήλωση του θεάτρου αλλά και της αρχαίας στοάς, αποτελούν δύο παρεμβάσεις ιδιαίτερα μεγάλης αξίας. Κι αυτό γιατί παραδίδουν τα μνημεία, τα οποία παρουσίαζαν μεγάλες φθορές από τον χρόνο και τις καιρικές συνθήκες, στις επόμενες γενιές και μαζί κάνουν πιο πλούσια την επιστημονική κοινότητα της χώρας.

ARXAIA DODONH2 31Τόσο σε πληροφορίες για το ίδιο το ιερό της Δωδώνης, όσο και σε τεχνογνωσία.

Για την αναστήλωση του πρώτου διαζώματος, χρειάστηκε να μετακινηθούν ένας ένας οι λίθοι, να συντηρηθούν με φυσικό ή τεχνητό υλικό και να επανατοποθετηθούν.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στα εδώλια παραμένει άνω του 75% από το αρχαίο υλικό. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στην αρχαία στοά, η οποία συντηρήθηκε και έρχεται να συμπληρώσει το μνημείο της Δωδώνης.

Αυτά αλλά κι άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, από τις πολυετείς εργασίες παρουσιάστηκαν στην ημερίδα που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, με αφορμή το κλείσιμο του ΕΣΠΑ.

«Η Δωδώνη δεν είναι ένα ακόμη μνημείο. Είναι η πρωταγωνίστρια. Είναι το σημείο αναφοράς που πάντα θα μας δίνει νέες πληροφορίες. Η διαχρονικότητά της και το πλήθος των μνημείων και ευρημάτων την κατατάσσουν στην κορυφή, στο κέντρο του κόσμου», ανέφερε ο Διευθυντής της Εφορείας Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

imerida dodoni1

Θεμέλιο για τη συνέχιση αλλά και για την αποκατάσταση άλλων μνημείων, χαρακτήρισε το έργο που έγινε στη Δωδώνη, ο Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Γιώργος Σμύρης.

Ο κ. Σμύρης αναφέρθηκε στο ιστορικό των έργων, στις αντεγκλήσεις που υπήρξαν κατά το παρελθόν ανάμεσα σε μέλη της επιστημονικής κοινότητας για να υπογραμμίσει πως όλα αυτά έφεραν ένα άριστο αποτέλεσμα και έσωσαν το αρχαίο μνημείο από την καλπάζουσα φθορά που έτεινε να το εξαφανίσει.

«Η δουλειά που έγινε είναι πολύ σημαντική και η εμπειρία της αποκατάστασης μοναδική… Αφήνει ένα υψηλό επίπεδο στην επιστημονική κοινότητα», τόνισε ο κ. Σμύρης, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για τη συνεργασία που υπήρξε κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Τη μελέτη και την αποκατάσταση στο αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, όπως εξελίχθηκε βήμα βήμα, παρουσίασε στην ημερίδα ο Πέτρος Κατσούδας, πολιτικός μηχανικός της Εφορείας Αρχαιοτήτων.

imerida dodoni2

Η αρχαιολόγος Ελένη Σκαλιστή αναφέρθηκε εκτενώς στις έρευνες που έγιναν στο κοίλο του θεάτρου και οι οποίες προσέφεραν χρήσιμες πληροφορίες από τους αρχαίους χρόνους και μέχρι σήμερα.

Η ομάδα συντηρητών αναφέρθηκε αναλυτικά στις εργασίες που έγιναν ενώ ο αρχαιολόγος Γιώργος Γεωργούλας παρουσίασε το πρόγραμμα ανάδειξης της δυτικής στοάς του ιερού της Δωδώνης.

Σημειώνεται ότι τα έργα αναστήλωσης στην αρχαία Δωδώνη, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα συνεχιστούν και κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Ο Δήμος Δωδώνης

imerida dodoni3

Την ικανοποίηση του Δήμου για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των έργων στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, μετέφερε ο Δήμαρχος της περιοχής Χρήστος Ντακαλέτσης.

Ο κ. Ντακαλέτσης, παραβρέθηκε στην ημερίδα που οργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, με αφορμή το κλείσιμο του ΕΣΠΑ.

Ο Δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα που σημειώνεται μέχρι σήμερα και τόνισε την ανάγκη τα έργα στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης να συνεχιστούν και να ολοκληρωθούν κατά τη νέα προγραμματική περίοδο.

Άλλωστε το αποτέλεσμα που υπάρχει μέχρι σήμερα, δικαιώνει όλους όσους εργάστηκαν κι αποτελεί την καλύτερη παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Ο Δήμαρχος συνεχάρη την Εφορεία Αρχαιοτήτων, την Επιστημονική Επιτροπή και όλους τους συντελεστές του έργου.

Ο Δήμος από την πλευρά του, θεωρώντας ότι η Δωδώνη αποτελεί ένα οικουμενικό μνημείο, θα συμβάλει για τη διεύρυνση και την ενίσχυση της συνεργασίας.

“Η Δωδώνη είναι η μνήμη μας. Είναι το μνημείο που μας καλεί να συνενώσουμε δυνάμεις, να συνεργαστούμε και να πάμε μπροστά”, σημείωσ ο κ. Ντακαλέτσης.

Ο Δήμος Δωδώνης σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και τον Δήμο Φοινίκης της Αλβανίας, υλοποιούν πρόγραμμα προστασίας και πυροπροστασίας του αρχαιολογικού χώρου. Η παρέμβαση αυτή, υπογράμμισε ο Δήμαρχος, μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο, πάνω στο οποίο θα χτιστούν κι άλλες, αντίστοιχες, τα επόμενα χρόνια.

Το άριστο επίπεδο συνεργασίας με τον Δήμο Δωδώνης εξήρε ο Διευθυντής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κωνσταντίνος Σουέρεφ.

{jathumbnail off} ‘

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ