Αρτινοί και Πόντιοι χειροκρότησαν τον Γιάννη Καλπούζο και τη «Σέρα»

arta kalpouzos

arta kalpouzos

Γράφει: Ρούλα Χρήστου

Εντυπωσιακή υποδοχή έκανε γι άλλη μια φορά η Άρτα στο νέο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου «Σέρα-Η ψυχή του Πόντου». Μάλιστα η εισαγωγή στην εκδήλωση παρουσίασης ήταν ζωντανή παρουσίαση του χορού «Σέρα» με ποντιακή λίρα και πόντιους χορευτές από τη Βίγλα.

Από τους κορυφαίους συγγραφείς της γενιάς του, ο Γιάννης Καλπούζος, δεν εγκατέλειψε τη συνήθεια να παρουσιάζει πρώτα στον τόπο καταγωγής του τα βιβλία του, που πολύ γρήγορα γίνονται best seller. Έγινε και διεθνώς γνωστός από το βιβλίο του «ΙΜΑΡΕΤ» που μεταφράστηκε σε δύο γλώσσες και ετοιμάζεται η μετάφρασή του σ΄άλλες δύο. Τούρκικα κι αραβικά. Έγινε αφορμή να γνωρίσουν κι οι ίδιοι οι Αρτινοί το παραμελημένο τζαμί που είχαν δίπλα τους, να μάθουν πόσο αρμονικά συμβίωναν κάποτε στην Άρτα, χριστιανοί, μουσουλμάνοι κι εβραίοι.

Ο Γιάννης Καλπούζος γράφει ιστορικά μυθιστορήματα αφού μελετήσει πρώτα πολύ καλά τις πηγές. Παντρεύει την ιστορία με τη μυθοπλασία κατά απαράμιλλο τρόπο, με αποτέλεσμα όσοι έχουν διαβάσει ένα βιβλίο του να αναζητούν αμέσως και τα υπόλοιπα. Έχει γράψει επίσης τους στίχους πολύ γνωστών τραγουδιών: «δέκα μάγισσες τα δάχτυλά σου, ό,τι αγαπώ είναι δικό σου» κ.λ.π.

arta kalpouzos2

Το τελευταίο του βιβλίο «Σέρα» πραγματεύεται την ιστορία του ξεριζωμού των ποντίων. «Στο παρασκήνιο της μυθοπλασίας ιχνογραφείται ο Πόντος μέχρι την ανταλλαγή των πληθυσμών. Η ομογενειοποίηση των φυλών με συνδετικό κρίκο μα και άλλοθι τη θρησκεία. Ο φόβος, η μισαλοδοξία κι ο εθνικισμός που ενσπείρουν οι Νεότουρκοι και στη συνέχεια οι Κεμαλιστές. Η καθημερινή ζωή στα πρώτα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης, οι διώξεις των Ελλήνων επί Στάλιν, τα στρατόπεδα εργασίας στη Σιβηρία και οι στέπες του Καζακστάν. Οι πόθοι, τα πάθη και τα δεινά των Ποντίων».

Ο Νίκος Ψυχογιός, της εκδοτικής εταιρείας, αναφώνησε εσωτερικά και ανέγραψε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματός του στον συγγραφέα,βρισκόμενος εν πτήση, μόλις τέλειωσε το διάβασμα του υπό έκδοση τότε βιβλίου: «ΕΠΟΣ!» Οι τακτικοί αναγνώστες του Γ. Καλπούζου δεν έχουν καμιά αμφιβολία πως δεν θα ΄ναι τέτοιο. Προβλέπεται δε, να καταστεί ευαγγέλιο για τους Πόντιους ειδικά όταν προέρχεται από έναν άνθρωπο που δεν είναι ποντιακής καταγωγής αλλά ασχολήθηκε μαζί τους στενά και σε βάθος επί δύο χρόνια.

Την παρουσίαση του βιβλίου διοργάνωσε ο ιστορικότερος σύλλογος της Άρτας «Σκουφάς» στην πνευματική του στέγη και τη συντόνισε η Μαρία Παπαθεοδώρου. Ο συγγραφέας υπέγραψε εκατοντάδες βιβλία του πριν και μετά την εκδήλωση καθώς επρόκειτο για αληθινή κοσμοσυρροή που δεν μπορούσε να αντέξει η αίθουσα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ