Από το ταμείο του Δήμου έφυγε το ένα εκατομμύριο, μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου από την Δημοτική Αρχή

dimarxeio 1Ξεπερνά το ένα εκατομμύριο το έλλειμμα στο ταμείο του δήμου Ιωαννιτών, το οποίο εντοπίστηκε ύστερα από την ενδελεχή έρευνα που ξεκίνησε με πρωτοβουλία και εντολή της Δημοτικής Αρχής. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις που έκανε ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος πρόκειται για έλλειμμα στο ρευστό του ταμείου. Τη Δευτέρα η έκθεση που έχει γίνει θα παραδοθεί στην Εισαγγελία για να κινηθεί η περαιτέρω διαδικασία ενώ εκ μέρους της δημοτικής αρχής θα δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες διοικητικές ενέργειες. Παράλληλα θα υποβληθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

 

Το χρηματοκιβώτιο του Δήμου διαθέτει ένα κλειδί το οποίο βρίσκεται στα χέρια του ταμία και κατ’ επέκταση είναι ο μοναδικός που έχει πρόσβαση σε αυτό.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος προέκυψαν στα μέσα Φεβρουαρίου και από τότε η πολιτική ηγεσία του δήμου έδρασε αστραπιαία προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.

 

Ο πρώτος έλεγχος που ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε επίσημα είναι της υπηρεσιακής επιτροπής που είχε συγκροτηθεί ενώ είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των Ορκωτών Λογιστών.

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος με την ολοκλήρωση του ελέγχου που έγινε στην οικονομική υπηρεσία έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Την Παρασκευή στις πέντε το απόγευμα, παραλάβαμε την έκθεση με τα συμπεράσματα της υπηρεσιακής επιτροπής που ολοκλήρωσε τον έλεγχο στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου.

Πρόκειται για το πρώτα έγγραφα κι επίσημα συμπεράσματα που κρατώ στα χέρια μου. Οι έλεγχοι από τους Ορκωτούς βρίσκονται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την έκθεση που υπογράφει η διευθύντρια των Οικονομικών Υπηρεσιών εντοπίζεται ταμειακό έλλειμμα 1.039.00 ευρώ. Όταν λέμε ταμειακό έλλειμμα στην περίπτωση αυτή εννοούμε τη διακίνηση του ρευστού.

Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη προβλήματος έρχονται λίγο πριν τις γιορτές της πόλης, όταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών διαπιστώνει μεγάλες ασυμφωνίες στοιχείων στο κλείσιμο ταμείου.

Από την υπηρεσία αποδίδονται στην αλλαγή του πληροφοριακού προγράμματος.

Επρόκειτο άλλωστε για ζητήματα που τα είχαν εντοπίσει και στο παρελθόν και επιλύονταν.

Η Δημοτική Αρχή κινητοποιήθηκε άμεσα. Ζητήθηκε η συνδρομή των εταιριών που είχαν εγκαταστήσει τα προγράμματα. Έγινε πλήρης κι εξονυχιστικός έλεγχος στα στοιχεία που ήταν περασμένα. Το καινούριο πρόγραμμα δεν παρουσίασε κανένα λάθος, τουναντίον αν λειτουργούσε από την αρχή της χρονιάς, καθώς παρέχει αυτόματο διπλογραφικό σύστημα θα είχε εντοπιστεί το πρόβλημα πολύ νωρίτερα.

Ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο δύο φορές.

Κινούμενοι στην κατεύθυνση να διαφωτιστεί πλήρως η υπόθεση αυτή ορίσαμε ορκωτούς, ζητήθηκε η συνδρομή από τον επί σειρά ετών εξωτερικού λογιστή που χρησιμοποιούσε ο Δήμος, όπως και του προηγούμενου ταμία που είχε συνταξιοδοτηθεί και αλλεπάλληλες συσκέψεις υπηρεσιακών και πολιτικών στελεχών. Δηλαδή μία διαρκή κινητικότητα έρευνας και ανταλλαγής απόψεων από όλες τις κατευθύνσεις.

Παράλληλα ορίστηκε υπηρεσιακή επιτροπή αποτελούμενη από υπαλλήλους του Δήμου μας. Η επιτροπή αυτή ολοκλήρωσε την έκθεσή της, αυτό είναι το πρώτο επίσημο έγγραφο που παραλαμβάνουμε και συμφωνεί απόλυτα με τις διαπιστώσεις που κάνουν προφορικά όσοι ασχολούνται με τον έλεγχο και σε αυτό έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη.

Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό. Θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει;

Η παράταξή μας από την αρχή της θητείας της καθόρισε με βάση αρχές την τοποθέτηση διευθυντών και προϊσταμένων. Βασικά κριτήρια ήταν η αρχαιότητα, η εμπειρία, η γνώση αντικειμένου και όχι παραταξιακά ή πολιτικά. Παραμείναν λοιπόν στις θέσεις τους όλοι όσοι είχαν κριθεί κατά το παρελθόν διευθυντές και προϊστάμενοι. Αυτό βοήθησε στην ηρεμία της διοίκησης για να λειτουργήσει σαν συνέχεια των έξι δημοτικών ενοτήτων που συνενώθηκαν. Εάν ήταν άλλα τα κριτήρια μας ότι τυχόν θα συνέβαινε θα αποδίδονταν στις αλλαγές προσώπων και στις δήθεν κομματικές τοποθετήσεις.

Γιατί δεν το εντοπίσαμε νωρίτερα;

Το 2011 ήταν η καλύτερη χρονιά στο οικονομικό κλείσιμο. Δεν υπήρχε η παραμικρή ένδειξη ότι υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα. Έκλεισε κανονικά και το τρίτο τρίμηνο του 2012. Όταν υπέπεσε στην αντίληψή μας η ύπαρξη προβλήματος, χωρίς τότε να ξέρουμε την υφή του προβλήματος, κινηθήκαμε άμεσα.

Αν η αντιπολίτευση γνώριζε κάτι παραπάνω κι έχει στοιχεία οφείλει να τα καταθέσει στον Εισαγγελέα και μας γνωστοποιήσει από πού τα πήρε για να γνωρίζω κι εγώ πως τα πληροφορούνται πριν το δήμαρχο». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ