Από τις βροχοπτώσεις στην Ήπειρο… Τεράστιες ζημιές σε γεωργία, μελισσοκομία και αμπέλια

PARAGOGH ZHMIES

PARAGOGH ZHMIESΜε ολική καταστροφή απειλείται ο αγροτικός τομέας της Ηπείρου εξ αιτίας της συνεχόμενης βροχόπτωσης αλλά και των χαλαζοπτώσεων, που σημειώνονται κατά τόπους.

Επί ένα περίπου μήνα βρέχει σε καθημερινή βάση, ενώ οι θερμοκρασίες παραμένουν σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα, με δυσμενή αποτελέσματα στη γεωργία και τη μελισσοκομία.

 

Η ανθοφορία στα δέντρα έχει καταστραφεί… Αυτό συνεπάγεται τεράστιες συνέπειες για τη μελισσοκομία. Η αναπαραγωγή ουσιαστικά αναβάλλεται ενώ οι κυψέλες μένουν άδειες από μέλι. Είτε πρόκειται για μικρές μονάδες της περιοχής, είτε πρόκειται για μεγαλύτερες, φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξουν έστω και μικρές ποσότητες μελιού.

Ο αγροτικός τομέας μένουν νεκρός. Κανένας δεν μπορεί να μπει σε χωράφι για να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες. Ούτε τρακτέρ μπορεί να οργώσει, ούτε σπορές να γίνουν. Όπου δε υπήρχαν πρώιμες σπορές η ποιότητα των παραγόμενων προιόντων υποβαθμίζεται σημαντικά.

Σοβαρά ζητήματα ανακύπτουν και με την αμπελουργία καθώς η παρατεινόμενη υγρασία μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις δημιουργούν προβλήματα και στον κτηνοτροφικό κόσμο της περιοχής. Τα κοπάδια εξακολουθούν να παραμένουν στους στάβλους, με το κόστος φυσικά να αυξάνεται, ενώ εξ αιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, παρατηρείται μειωμένη παραγωγή στο γάλα.

«Δεν έχουμε απλά μετατόπιση της άνοιξης, αλλά φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε ολική παράκαμψή της», σημειώνουν γεωπόνοι της περιοχής, συμπληρώνοντας ότι αυτό έχει δυσμενείς συνέπειες σε όλο τον πρωτογενή τομέα, ενώ σε περιοχές που σημειώθηκε χαλαζόπτωση, η καταστροφή είναι ολική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ