Από τη συγνώμη στους Λιγκιάδες στη δήλωση για τις αποζημιώσεις

germanos p3Την άποψη ότι το Βερολίνο θα πρέπει να εξετάσει το αίτημα της Ελλάδας για την καταβολή πολεμικών αποζημιώσεων- αναλογιζόμενο την ιστορική ευθύνη που έχει απέναντι στην χώρα μας- εκφράζει μέσω συνέντευξής του, ο πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοαχίμ Γκάουκ, διαφοροποιούμενος από την αρνητική επί του θέματος στάση, που τηρεί η γερμανική κυβέρνηση.

Ο Γ. Γκάουκ – ο οποίος πέρυσι είχε ζητήσει «συγγνώμη» από τον ελληνικό λαό για τα εγκλήματα των Ναζί κατά την επίσκεψή του στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες στην Ήπειρο- επεσήμανε σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί στη σαββατιάτικη έκδοση της εφημερίδας «Sueddeutsche Zeitung» ότι η Γερμανία οφείλει να σκεφτεί σοβαρά το θέμα της ιστορικής ευθύνης που έχει προς την Ελλάδα.

germanos p2«Δεν είμαστε μονάχα πολίτες που ζουν στο σήμερα και στη σύγχρονη εποχή αλλά είμαστε επίσης απόγονοι εκείνων που άφησαν πίσω τους ένα μονοπάτι καταστροφής στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων περιοχών, όπου επονείδιστα γνωρίζαμε λίγα σχετικά με αυτό το θέμα για τόσο μεγάλο διάστημα» δηλώνει ο Γκάουκ, προσθέτοντας: «Είναι το σωστό για μια χώρα που έχει πλήρη επίγνωση της ιστορίας της όπως η δική μας να εξετάζει τι πιθανότητες ενδεχομένως υπάρχουν για (την καταβολή) αποζημιώσεων».

Η επίσκεψη στα Γιάννινα

Ο Γερμανός πρόεδρος είχε επισκεφθεί τα Γιάννινα καλεσμένος του Κάρολου Παπούλια. Η ομιλία του στους Λιγκιάδες άνοιξε με ένα μεγάλο συγνώμη του ιδίου προς τον ελληνικό λαό, για τα κτηνώδη εγκλήματα που είχαν γίνει στην περιοχή.

«Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν, ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων συγγνώμη», ήταν η δραματική φράση που χρησιμοποίησε.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κατά την επίσκεψή του στην Εβραική Συναγωγή, είχε υποκλιθεί μπροστά στις δύο επιζήσασες από το Άουσβιτς

germanos pr1Οι πιο συγκινητικές στιγμές σημειώθηκαν ανάμεσα στον κ. Γκάουκ και στην 90χρονη Εσθήρ Κοέν, που μαζί με την οικογένειά της μεταφέρθηκαν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Άουσβιτς και γύρισε ξανά στα Γιάννενα με τη λήξη του πολέμου. Η κα Κοέν ζήτησε από τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας να μην ξεχαστούν, αλλά να γίνουν γνωστά τα εγκλήματα που έγιναν τότε και ο κ. Γκάουκ συμφώνησε λέγοντας πως με ευθύνη του θα υπάρξει σχετικό βιβλίο, από την Ένωση Κατά της Λήθης.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ