Επιστημονική ημερίδα με τίτλο: «Ταυτότητες της Ιστορικής Γεωγραφίας», διοργανώνει η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ανάλυσης και Οπτικοποίησης Χωροχρονικών Δεδομένων (ΕΑΧΧ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στις 23 Σεπτεμβρίου (έναρξη 09:00).
Η Επιστημονική Επιτροπή συγκροτείται από τους: Λιάμπη Κατερίνη, Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας, Κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Κορδώση Μιχάλη, Καθηγητή Βυζαντινής Ιστορίας (Φιλοσοφική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων), Σιδηρόπουλο Γεώργιο, Αναπληρωτή Καθηγητή Γεωγραφίας (Τμήμα Γεωγραφίας Πανεπιστημίου Αιγαίου), Κοτζαγεώργη Φωκίωνα, Επίκουρο Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας (Φιλοσοφική Σχολή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης), Καλπάκη Δημήτριο, Αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.
Την Οργανωτική Επιτροπή συγκροτούν οι: Καλπάκης Δημήτριος, Σιδηρόπουλος Γεώργιος, Λιάμπη Κατερίνη, Τσιγάρας Γεώργιος και Κορτζή Μάτα.
Η ημερίδα, στοχεύοντας στην ανάδειξη της ευρύτητας του γνωστικού πεδίου της Ιστορικής Γεωγραφίας, καλύπτει ορισμένες από τις κύριες θεματικές του, με επιλεγμένες ανακοινώσεις σε καθεμία από αυτές: Πολιτική Ιστορία και Γεωπολιτική, Χαρτογραφία, Δίκτυα, Χώρος και Άνθρωπος, Τέχνη.
Κάθε ανθρώπινη δράση είναι αναπόσπαστα δεμένη με το χώρο, ο οποίος, ωστόσο, μοιάζει να απουσιάζει από τις διαδικασίες θέασης και ερμηνείας η δράσης αυτής. Για την πλειονότητα μάλιστα των επιστημονικών προσεγγίσεων, η συμβολή του χώρου εξετάζεται μόνο συμπληρωματικά και επικουρικά.
Η Ιστορική Γεωγραφία έχει την ιδιαιτερότητα να ασχολείται με τον αεί-παρόντα χώρο σε παρελθόντα χρόνο. Ο ίδιος ο όρος («Ιστορική Γεωγραφία») συνιστά εκ προοιμίου μια συγκεκριμένη οπτική και μεθοδολογία ανάλυσης της γεωγραφίας.
Ήδη από την αρχαιότητα, η σχέση χώρου και ιστορίας θεωρείται ιδιαίτερα στενή (Ηρόδοτος), ενώ στη σύγχρονη εποχή, κομβικές θεωρητικές τοποθετήσεις, όπως της Σχολής των Annales, καθιστούν αυτή αυτονόητη και εκ των ουκ άνευ.
Σήμερα, ακολουθώντας μία γενικευμένη τάση στο σύνολο σχεδόν των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, ο χώρος αποτελεί πλέον βασική πλατφόρμα μελέτης. Είναι η Γεωγραφία που ξεκινά από το σήμερα και, χωρίς να γνωρίζει σύνορα, εκτείνεται πίσω στο χρόνο, με το βλέμμα στραμμένο πάντα εμπρός.
{jathumbnail off}