Από Σεπτέμβρη πάει για… Νοέμβριο η κοινωφελής εργασία στους Δήμους!

antonopoulou giann

antonopoulou giann

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο η Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου δήλωνε πριν λίγο καιρό στα Γιάννινα, ότι το Σεπτέμβριο το πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας θα υλοποιείται σε όλους τους Δήμους της χώρας!

Και ο Σεπτέμβριος έφτασε για να αποκαλύψει πως η Κοινωφελής πάει για Νοέμβριο και βλέπουμε!

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά το πρόγραμμα δεν ξεκίνησε ταυτόχρονα σε όλους τους Δήμους της χώρας. Επιλέχθηκε ένα διαφορετικό μοντέλο το οποίο προκάλεσε πολλές αντιδράσεις αλλά και σχόλια περί μεροληπτικής αντιμετώπισης.

Κι αυτό γιατί προηγήθηκαν δύο πιλοτικές εφαρμογές σε ομάδες δήμων της χώρας, που κατά την κυβέρνηση αποτελούσαν «θύλακες» ανεργίας.

Από την Ήπειρο είχε επιλεγεί ο Δήμος Άρτας, με αποτέλεσμα να καταγραφούν πολλές αντιδράσεις από τους εκπροσώπους άλλων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και δεσμεύσεις ότι τον Σεπτέμβριο το πρόγραμμα θα καλύψει όλους τους δήμους, κάτι τέτοιο τελικά δεν συμβαίνει.

Κατά την συνάντηση της κ. Αντωνοπούλου με την ΚΕΔΕ, υπήρξε… μετάθεση της κοινωφελούς για τον Νοέμβριο, χωρίς πλέον κι αυτό να είναι σίγουρο ότι θα συμβεί.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, στόχος είναι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής και ένταξης των έργων και των ειδικοτήτων στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα από πλευράς των δήμων, προκειμένου έως τα τέλη Οκτωβρίου να εκδοθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη 23.000 μακροχρόνια ανέργων, ώστε να τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός Νοεμβρίου. Ο αριθμός των θέσεων, οκτάμηνης εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, είναι ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά.
“Το ενδιαφέρον των ανέργων για τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς στην πρώτη φάση του προγράμματος στους 17 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, για μία θέση εργασίας υποβλήθηκαν 14 αιτήσεις, όταν η αναλογία στα προηγούμενα προγράμματα ήταν 5 προς 1, παρότι τα ποσοστά ανεργίας ήταν υψηλότερα.

Η νέα γενιά κοινωφελούς εργασίας έχει ως κεντρικό στόχο την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων στον χώρο της εργασίας. Σε αυτήν την προσπάθεια, η ΚΕΔΕ στάθηκε αρωγός και θα ήθελα να την ευχαριστήσω για την εποικοδομητική συνεργασία που έχουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα”, δήλωσε η κ. Αντωνοπόλου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε: “Με την κ. Αντωνοπούλου συζητήσαμε για όλες τις ενέργειες που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσουμε άμεσα στην έναρξη της Β’ φάσης του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας για ανέργους, το οποίο απευθύνεται σε 274 δήμους μας.

Βασική μας προτεραιότητα είναι να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα, χωρίς την παραμικρή χρονοτριβή, προκειμένου να υπάρξουν άμεσα ανταποδοτικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και τους δήμους. Κρίνουμε θετικά ότι ικανοποιήθηκε μία πάγια διεκδίκηση της ΚΕΔΕ, τα νέα προγράμματα να είναι μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας- από 5 στους 8 μήνες- και ότι δεν μειώνεται ο αριθμός των ωφελούμενων σε σχέση με πέρυσι. Η ανεργία παραμένει η μεγαλύτερη “πληγή” στη χώρα μας. Εμείς, ως τοπική αυτοδιοίκηση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την ανακούφιση όλο και περισσότερων πολιτών που πλήττονται από την κρίση”.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ