Από νοσοκομείο σε νοσοκομείο οι γιατροί για να καλύπτουν κενά

GIATROS SYNTAGHΜε συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, επιχειρείται να καλυφθούν τα κενά και να λυθούν τα προβλήματα στα νοσοκομεία της Ηπείρου.

Καθεστώς πλέον έχει γίνει η καθημερινή μετακίνηση γιατρών από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο προκειμένου να υποστηρίξουν άλλα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα ήταν να λειτουργήσουν.

 

Με αφορμή τα προβλήματα αυτά, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που προγραμμάτισαν οι ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ με πανηπειρωτικό συλλαλητήριο την 1/10 και απεργία στις 2/10.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών, σε ανακοίνωσή της περιγράφει με λεπτομέρειες την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της περιοχής και η οποία συνοψίζεται στα ακόλουθα:

• Στο ΠΓΝΙ: οι μετακινήσεις των παθολόγων, χειρουργών και παιδιάτρων στα νοσοκομεία όλης της Ηπείρου, είναι καθημερινές. Δίνονται εντολές μετακίνησης από την διοίκηση ,πολλές φορές το προηγούμενο απόγευμα. Οδηγούνται έτσι σε υπέρβαση των εφημεριών, σε προβλήματα οικονομικά, οικογενειακά κλπ.

• Στο Χατζηκώστα: λόγω της έλλειψης, οι γιατροί σχεδόν όλων των κλινικών υπερβαίνουν τις εφημερίες . Να προστεθεί ότι κατά καιρούς μετακινούν γιατρούς σε άλλα νοσοκομεία. Οι υπερβάσεις από διετίας πληρώνονται μειωμένες κατά 30-50%.

• Στην Άρτα: πολλές κλινικές είναι αποδεκατισμένες. Οι γιατροί των ΚΥ εφημερεύουν στα επείγοντα της Παθολογικής σαν ειδικευόμενοι λόγω ελλείψεως. Αρκετοί γιατροί δεν παίρνουν ρεπό και άδειες.

• Στην Πρέβεζα: οι κλινικές πρώτης γραμμής αλλά και η πλειοψηφία των υπολοίπων έχουν μόνο ένα ειδικό. Βασικές ειδικότητες (όπως πχ ουρολόγος) λείπουν εντελώς. Με την μη αναπλήρωση των ελλείψεων αυτών οδηγούν το νοσοκομείο σε κλείσιμο.

• Στη Λευκάδα: η ίδια ακριβώς εικόνα με της Πρέβεζας. Ηθελημένα επιδιώκουν το κλείσιμο των δύο αυτών νοσοκομείων για να λειτουργήσει το ιδιωτικό των Μπόμπολα – Fresenius στην πόλη αυτή. Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία του συναδέλφου παθολόγου , που μετακινήθηκε από το ΠΓΝΙ στη Λευκάδα για εφημερία, τη στιγμή που το νοσοκομείο δεν είχε κάλυψη από ακτινολόγο, αναισθησιολόγο κλπ.

• Οι ειδικευόμενοι: σε όλα τα νοσοκομεία και σχεδόν σε όλες τις κλινικές υπολείπονται, με αποτέλεσμα να κάνουν επιπλέον εφημερίες και να μην τις πληρώνονται. Να εφημερεύουν συχνά μόνοι τους αντιμέτωποι με σοβαρές καταστάσεις, λόγω περικοπών στο πρόγραμμα εφημερίας.

• Οι γιατροί των ΚΥ: αποτελούν την εύκολη λύση των διοικήσεων για να μπαλώσουν τα κενά εφημέρευσης των νοσοκομείων. Για το υπουργείο Υγείας είναι «τα παιδιά για όλες τις δουλειές». Μετακινούνται παράνομα ακόμα και σύμφωνα με τους νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ