Από κόσκινο χιλιάδες φορολογικές δηλώσεις

FOROLOGIKIΣε 200.000 δηλώσεις μισθωτών, συνταξιούχων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών, βάζει “μπλόκο” τα taxinet, βάσει ειδικών κριτηρίων, προκειμένου να γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί, εάν οι δηλωθείσες δαπάνες είναι πραγματικές ή πλασματικές.

Οι κωδικοί που ελέγχονται αφορούν σε παρακρατηθέντες φόρους από μισθούς, συντάξεις και δελτία παροχής υπηρεσιών, μεγάλα ποσά για αποδείξεις καταναλωτικών δαπανών, φουσκωμένες ιατρικές δαπάνες, υψηλούς τόκους στεγαστικών δανείων σε σύγκριση με τα στοιχεία των τραπεζών, μεγάλες επαγγελματικές δαπάνες, σύγκριση των στοιχείων του ακινήτου που αναγράφονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ σε σχέση με εκείνα της εφορίας, εισοδήματα από ενοίκια σε σχέση με εκείνα που δηλώνουν οι ενοικιαστές, εισοδήματα που απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται αυτοτελώς, όπως τόκοι, μερίσματα, αμοιβές διοικητικών συμβουλίων, εφάπαξ, αλλά υπολογίζονται στην εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και ο αριθμός των προστατευόμενων τέκνων.

Έτσι, με την υποβολή της ηλεκτρονικής φόρμας, οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι ειδοποιούνται να περάσουν από την Εφορία, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ήδη, στις πρώτες ημέρες εφαρμογής της λειτουργίας, κλήθηκαν στις εφορίες 4.000 φορολογούμενοι, εκ των οποίων οι 600 βρέθηκαν να έχουν παραλείψει εισοδήματα και τους βεβαιώθηκε πρόσθετος φόρος 100.000 ευρώ.

Από τους ελέγχους το υπουργείο υπολογίζει ότι θα εξοικονομίσει έως 20 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση.

Όπως είπε στο MEGA ο γενικός γρεαμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης, οι φορολογούμενοι “θα φέρουν όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν το τι έχουν δηλώσει στους κωδικούς τους. Δηλαδή τις βεβαιώσεις μισθοδοσίας, όλα τ’ άλλα στοιχεία για κάθε έναν κωδικό. Ειδικά για τον κωδικό των αποδείξεων είναι υποχρεωμένοι μεν να τον φέρουν μαζί, ζητάμε συνήθως έναν σφραγισμένο φάκελο που να έχει απ’ έξω συνήθως τον ΑΦΜ και το συνολικό ποσό του φορολογούμενου των αποδείξεων. Αλλά οι έφοροι ελέγχουν δειγματοληπτικά, δηλαδή σε κάποιους φορολογούμενους ανοίγουν τις αποδείξεις για να τις αθροίσουν και να τις μετρήσουν όχι σε όλους”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ