Απολογισμός με..προσφυγικό επίλογο στη Φιλιππιάδα

kalantzis nikos

kalantzis nikos

Σε δημόσιο απολογισμό πεπραγμένων προέβη η δημοτική αρχή Ζηρού κάνοντας πράξη την εκ του νόμου προβλεπόμενη διαδικασία με κάθε σχολαστικότητα ως προς το τυπικό της μέρος. Εντούτοις το ενδιαφέρον των δημοτών δεν υπήρξε ανάλογο της σπουδαιότητας της συνεδρίασης αλλά και της απαίτησης των ίδιων των δημοτών όπως εκφράζεται συνήθως προεκλογικά.

Επί τρεις ώρες παρουσιάστηκαν λεπτομερώς ανά τομέα, οι παρεμβάσεις της νέας δημοτικής αρχής Ζηρού και η στοχοθεσία της. Από την αρχή ο Δήμαρχος Ζηρού Ν. Καλαντζής ξεκαθάρισε πως οι κινήσεις τους υπήρξαν «μετρημένες» αλλά «τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα» και θα είναι πιο απτά σε δεύτερο χρόνο. Για παράδειγμα οι αισθητικές παρεμβάσεις στην πόλη δεν έγιναν ακόμη «και δεν έγιναν συνειδητά» για να ακολουθήσουν έναν γενικότερο σχεδιασμό βάσει μελέτης που παραλήφθηκε προ ημερών και περιλαμβάνει την κεντρική πλατεία, τον πεζόδρομο, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις κ.λ.π.

Ο κ. Καλαντζής έδωσε έμφαση στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων θεωρώντας πως υπήρχε έλλειμμα ως τώρα και μίλησε για τη δημιουργία, ήδη, ενός κεντρικού «πράσινου σημείου» και τεσσάρων περιφερειακών στο δήμο ενώ υπέγραψε μαζί μ΄ άλλους 18 δημάρχους της Ευρώπης το Σύμφωνο Δημάρχων που αφορά στις εκπομπές ρύπων, στα «πράσινα σημεία», στα ενεργειακά κτήρια κ.ο.κ

Σύμφωνα με τη γενική εκτίμηση της δημοτικής αρχής, κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας της επιτέλεσε «σημαντικό έργο εστιασμένο στο νοικοκύρεμα του δήμου, στην καθημερινότητα του δημότη και στην προοπτική ανάπτυξης του δήμου». Ο κ. Καλαντζής το είπε πιο απλά: ο κύριος όγκος δουλειάς που έγινε είναι αφανής για την ώρα κι έχει να κάνει με την εσωτερική λειτουργία του δήμου.

Το πιο σημαντικό όμως, που θα είχε προκαλέσει μεγάλη συζήτηση αν δεν είχαν παρέλθει πάνω από τρεις ώρες συζήτησης ειπώθηκε από τον κ. Καλαντζή στην καταληκτική τοποθέτησή του. Ουσιαστικά σήμανε συναγερμό και προϊδέασε τους δημότες του γι αυτό που στην υπόλοιπη Ήπειρο θεωρείται σίγουρο αλλά από κανέναν επίσημο φορέα δεν επιβεβαιώνεται. Ότι το εγκαταλειμμένο στρατόπεδο προορίζεται για hot spot μεταναστών.

«Πλησιάζουν απειλές και πρέπει να ΄χουμε ανοιχτό μυαλό (εννοούσε το Δ.Σ Ζηρού, το δήμο συνολικότερα)να τις αντιμετωπίσουμε. Το είπε και το τόνισε δύο φορές αφήνοντας να εννοηθεί πως συμπλέει με την εκπεφρασμένη βούληση της ΚΕΔΕ να αναλάβει κι η αυτοδιοίκηση ρόλο στην αντιμετώπιση του προσφυγικού στα πλαίσια ενός οργανωμένου εθνικού σχεδίου.
Ρούλα Χρήστου

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ