Αποκατάσταση σε δύο χρόνια για το γεφύρι της Πλάκας

gef plaka t1

gef plaka t1

Σε δύο χρόνια το αργότερο, μέχρι το καλοκαίρι του 2017 δηλαδή, εκτιμάται, ότι το ιστορικό πέτρινο γεφύρι της Πλάκας, θα στέκει ξανά στη θέση του…

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων, το οποίο κατέρρευσε από τη θεομηνία που έπληξε την Ήπειρο, την πρώτη ημέρα του περασμένου Φλεβάρη.

Η αποκατάσταση θα γίνει με τους ογκόλιθους της ίδιας της γέφυρας που θα περισυλλεχθούν από την κοίτη του Αράχθου και θα επανατοποθετηθούν, με βάση τις προμελέτες καθηγητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ το έργο θα χρηματοδοτηθεί στο σύνολό του από δωρεές και χορηγίες ιδιωτών, χωρίς την οικονομική επιβάρυνση του Δημοσίου.

Οι προμελέτες που έχει εκπονήσει ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι ήδη έτοιμες, οι προγραμματικές συμβάσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων έχουν ετοιμαστεί και οι πρόδρομες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα.

gefiri plaka t2

Παράλληλα, δημιουργείται Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, που θα διαχειρίζεται τις δωρεές ιδιωτών, αποτελούμενη από τον περιφερειάρχη, τον δήμαρχο Β. Τζουμέρκων, τον πρόεδρο του ΤΕΕ Ηπείρου, τον επικεφαλής του Συλλόγου Προστασίας Αράχθου και τους μητροπολίτες Ιωαννίνων και Αρτης.

Το ενδιαφέρον για συμβολή στην αναστήλωση ενός μοναδικού μνημείου είναι τεράστιο τόσο από επιχειρηματίες όσο και από ιδιώτες.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ