Αντιδρούν και οι Βορειοηπειρώτες στις δηλώσεις Φίλη

filis

filis

Προβληματισμό, ερωτήματα και έντονη ανησυχία προκαλούν και στο χώρο του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη, σχετικά με το θέμα της Γενοκτονίας εις βάρος του Ποντιακού Ελληνισμού.

Δεν είναι προφανώς η πρώτη φορά που προκαλεί τα αισθήματα του Ελληνικού λαού και σε εξίσου κρίσιμα ζητήματα και άμεσα συνδεδεμένα με την πορεία του απανταχού ελληνισμού και της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία.

Άνθρωποι της μειονότητας, επιστήμονες κι όχι μόνο, που απαρτίζουν την ομάδα προβληματισμού για τα εθνικά θέματα, συζήτησαν αναλυτικά το θέμα και τονίζουν πως οι προσεγγίσεις επιστημονικού ενδιαφέροντος ας γίνουν όταν κανείς θα έχει απαλλαχθεί των πολιτικών υποχρεώσεων και σε άλλες στιγμές πιο ήρεμες για την περιοχή.

Στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε, μεταξύ των άλλων τονίζεται:

“Οι δηλώσεις Φίλη γίνονται σε μέρες που στην Αλβανία, όπου ζει και μαρτυρεί ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός έχει και πάλι αναβιώσει η προπαγάνδα και τα αρθρογραφήματα σε όλα μηδενός εξαιρουμένου ΜΜΕ για δήθεν θρησκευτική γενοκτονία στα μέρη της Θεσπρωτίας.

Είναι μια προσέγγιση νεοφανή στις παρεξηγήσεις του Β Παγκοσμίου Πολέμου υπό τις υποδείξεις του Νεοθωμανισμού που θέλει να καταδείξει ότι οι Χριστιανοί από θρησκευτικό μίσος καταδίωξαν μουσουλμάνους.

Προ ολίγων ημερών σε μεγάλη εκδήλωση στα Τίρανα Τουρκική ΜΚΟ, συνδεδεμένη άμεσα με το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών παρουσίασε βιβλίο πληρωμένου αμερικανού ιστορικού για τις δήθεν γενοκτονίες εις βάρος των Μουσουλμάνων Τούρκων στα Βαλκάνια (κυρίως ελληνικό χώρο) κατά τον 19ο – 20ο αιώνα.

Ε, λοιπόν σε ένα τέτοιο κλίμα δημιουργούν εύλογες απορίες και προβληματισμό για το που θέλουν να οδηγήσουν τα πράγματα οι κυβερνώντες.

Ενώ εμείς κατά τον περασμένο αιώνα απ’ τις εξελίξεις της υποχώρησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, την εγκαθίδρυση του κομουνιστικού καθεστώτος στην Αλβανία ζήσαμε ιστορίες θλιβερές που στόχο είχαν την ουσιαστική εξόντωση του ελληνισμού στις προαιώνιες εστίες μας, σήμερα ανάλογα βιώνουμε την πίεση του Ισλάμ που εν πολλοίς στηρίζεται και μεθοδεύεται απ’ την Τουρκία δεν μπορούμε παρά να επιμείνουμε: Η αλήθεια ελευθερώνει και όχι το κουκούλωμα!

Σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και ο προοδευτικός κόσμος στην Τουρκία επιμένει ότι η χειραφέτηση της χώρας αυτής θα έρθει μέσα απ’ την ομολογία των απανωτών γενοκτονιών που έχει διαπράξει ο κ. Φίλης κινείται αντίθετα στο ρεύμα.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι παιχνίδια με την εθνική μνήμη, την ιστορία και την Ορθόδοξη πίστη μας δεν είναι εύκολα να γίνουν. Δεν πρόκειται επωφελούμενοι απ’ το οικονομικό σοκ να επιβάλουν στο λαό μας τα απωθημένα τους, απλώς διότι είναι ψευδαισθήσεις”!

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ