Ανοίγουν τα κέντρα κράτησης των μεταναστών

KENTRO METANASTATON13

KENTRO METANASTATON13Τέλος στα κέντρα κράτησης των μεταναστών έβαλε, με αιφνιδιαστική διαβαθμισμένη διαταγή του, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Σύμφωνα με τη διαταγή, την πόρτα της εξόδου «βλέπουν» όσοι μετανάστες βρίσκονται σε κέντρα κράτησης ή υπό κράτηση και δεν κατηγορούνται για κακούργημα, αλλά βαρύνονται απλώς με την κατηγορία της παράνομης εισόδου.

Επιπλέον, όσοι μετανάστες από εδώ και στο εξής, εντοπίζονται να είναι παράνομα στη χώρα δεν θα συλλαμβάνονται αλλά θα γίνεται καταγραφή και σήμανση και θα παίρνουν φύλλο πορείας για ένα μήνα παραμονής στην Ελλάδα, ώστε να επιλέξουν σε ποια χώρα θέλουν να πάνε.

Αν μετά την παρέλευση του μήνα εντοπισθούν σε κάποια περιοχή της χώρας, θα τους δίδεται άδεια παραμονής άλλων 6 μηνών προκειμένου να ζήσουν νόμιμα, μέχρι να βρουν τρόπο να φύγουν από την Ελλάδα.

Μέχρι πρότινος, οι μετανάστες που εντοπίζονταν χωρίς τα νόμιμα έγγραφα εισόδου και παραμονής στη χώρας, συλλαμβάνονταν και οδηγούνταν στα κέντρα κράτησης μεταναστών, στα οποία, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «οι συνθήκες διαβίωσης είναι τραγικές και απάνθρωπες και επικρατεί συνωστισμός».

Τον Σεπτέμβριο του 2010, κλιμάκιο της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. για τους Πρόσφυγες χαρακτήρισε τραγική την κατάσταση στα κέντρα κράτησης και το φαινόμενο των μεταναστευτικών ροών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως «ανθρωπιστική κρίση».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ