Ανησυχούν οι Ιταλοί από τους πρόσφυγες στην Ήπειρο

kentro skines

kentro skines

Για ώθηση προσφύγων από την Ελλάδα προς την Αλβανία αναφέρεται ο ιταλικός Τύπος, με την Αθήνα να απαντά ότι δεν παίζει «κρυφτό».

«Η Ελλάδα σπρώχνει 2.000 πρόσφυγες προς την Αλβανία», γράφει η La Repubblica. «Προς το παρόν είναι 162 αλλά τις επόμενες ημέρες μπορεί να αφιχθούν 2.000. Είναι Σύροι πρόσφυγες, τους οποίους η ελληνική κυβέρνηση μετέφερε με λεωφορεία στην Κόνιτσα, όλο και πιο κοντά στην Ιταλία», σημειώνει η δημοσιογράφος Κιάρα Σπανιόλο.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το χωριό στο οποίο στήθηκε το κέντρο υποδοχής βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα απόσταση από τα αλβανικά σύνορα, και σε απόσταση εκατό περίπου χιλιομέτρων από την βόρεια ακτή της Ελλάδας, την οποία χωρίζουν λίγα ναυτικά μίλια από την ιταλική περιοχή της Απουλίας, όπου η στιγμή μιας νέας “ώρας Χ” των αποβιβάσεων μοιάζει να πλησιάζει όλο και περισσότερο.

Ακόμη, σημειώνει ότι στο Λέτσε έχει ετοιμασθεί προληπτικό σχέδιο της πολιτικής προστασίας, ενώ η ακτοφυλακή και η οικονομική αστυνομία ελέγχουν διαρκώς τον θαλάσσιο ορίζοντα. Παράλληλα υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα «ζει στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με 14.000 απελπισμένους που συνεχίζουν να συνωστίζονται στην Ειδομένη, χωρίς ελπίδα να εισέλθουν στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και άλλους 4.500 οι οποίοι αναγκάζονται να μείνουν σε κάμπινγκ τρόμου στο λιμάνι του Πειραιά».

«Το ελληνικό κράτος δεν παίζει το κρυφτό», απάντησε με ανακοίνωσή του ο Γιώργος Κυρίτσης, τονίζοντας ότι οι ελληνικές αρχές ούτε κατευθύνουν, ούτε διευκολύνουν πρόσφυγες και μετανάστες να περάσουν κλειστά σύνορα, αλλά αντιθέτως λειτουργούν αποτρεπτικά στο πλαίσιο των καθηκόντων τους.

«Με την ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση καλεί πρόσφυγες και μετανάστες να μην πιστεύουν την παραπληροφόρηση από επιτήδειους, αλλά να εμπιστεύονται τις ελληνικές αρχές για τη μεταφορά και την προσωρινή φιλοξενία τους στους διαμορφωμένους χώρους φιλοξενίας», προσθέτει ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό, απαντώντας στα ιταλικά δημοσιεύματα.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ