Ανεκτίμητης αξίας το χρυσό στεφάνι που κατείχαν οι αρχαιοκάπηλοι…

AXRYSO STEFANI2

AXRYSO STEFANI2

ΦΩΤΟ

Ανεκτίμητης αρχαιολογικής κι εμπορικής αξίας είναι το χρυσό στεφάνι που κατείχαν αρχαιοκάπηλοι, οι οποίοι συνελήφθησαν στα Γιάννινα. Το εντυπωσιακό εύρημα, ανήκει στην ελληνιστική περίοδο και φέρει στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς. Το παζάρευαν έναντι του ενός εκατομμυρίου ευρώ!

Εξετάστηκε από αρχαιολόγους της Εφορείας Ιωαννίνων, οι οποίοι, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές έκαναν λόγο για ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα, η αξία του οποίου δεν μπορεί να εκτιμηθεί.

Στα χέρια των αρχαιοκάπηλων όμως βρέθηκαν και δύο βυζαντινές εικόνες η προέλευση των οποίων δεν έχει ταυτοποιηθεί.

Με τη σύλληψη των τριών αρχαιοκαπήλων, η ελληνική αστυνομία κατάφερε ένα ακόμα καίριο χτύπημα στα οργανωμένα κυκλώματα των αρχαιοκάπηλων οι όποιοι με την εγκληματική τους δράση πλήττουν ανεπανόρθωτα την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

AXRYSO STEFANI1

Την υπόθεση χειρίστηκαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος, οι οποίοι μετά από πολύμηνες αστυνομικές έρευνες, κατάφεραν να διακριβώσουν τα στοιχεία τριών ατόμων, τα οποία κατείχαν παράνομα αρχαίο χρυσό στεφάνι, που προόριζαν για πώληση στη χώρα μας ή το εξωτερικό, έναντι μεγάλου χρηματικού αντιτίμου.

Για την υπόθεση οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση στα Ιωάννινα, όπου συνελήφθηκαν οι παραπάνω τρεις εμπλεκόμενοι και συγκεκριμένα δύο ημεδαποί, ηλικίας 58 και 56 ετών και 52χρονος αλλοδαπός υπήκοος Αρμενίας.

Στη κατοχή τους βρέθηκε κατασχέθηκε χρυσό στεφάνι της ελληνιστικής περιόδου, με στερεωμένα είκοσι σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς.

Επίσης, στην κατοχή καθώς και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα.

BYZANTINES EIKONES

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελική Αρχή και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη κακουργηματικού χαρακτήρα, ενώ παραπέμφθηκαν για την διενέργεια κύριας ανάκρισης.

KINHTA OPLA

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ