Ανατιμήσεις- φωτιά στο καλάθι της νοικοκυράς

AGORA SOYPER

Με αυξήσεις «φωτιά» από 9% στις τιμές βασικών αγαθών διαβίωσης έως και 23% στα δίδακτρα της φροντιστηριακής εκπαίδευσης των μαθητών έρχονται αντιμέτωπες χιλιάδες οικογένειες.

Ανατιμήσεις πάλι κατά 9% έγιναν και σε ακτοπλοϊκά εισιτήρια, στα λεωφορεία των ΚΤΕΛ και τα κόμιστρα των ταξί αλλά και στην εστίαση και τα καφέ.

Το νέο κύμα ακρίβειας σκάει… καθώς τίθενται σε εφαρμογή οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ. Μεταξύ άλλων στέλνουν το κόστος του «καλαθιού της νοικοκυράς» -και χωρίς να υπολογιστούν τα προϊόντα που διατηρούν το υφιστάμενο καθεστώς φορολόγησης- πάνω από τα 93 ευρώ.

Η αύξηση των τιμών για 28 αγαθά, τα οποία από το 13% πάνε στο 23%, είναι 7,58 ευρώ, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το «Εθνος». Μοσχαρίσιο κρέας, αλλαντικά, αλάτι, ξύδι, μαργαρίνη, τοματοπολτοί, μαργαρίνες, καφέδες, είδη υγιεινής για τις γυναίκες, γλυκά, μπαχαρικά, καφέδες, παρασκευάσματα κρέατος, φρυγανιές, ψωμί του τοστ πυρπολούν… τις δαπάνες των νοικοκυριών για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ.

Σε είδος πολυτελείας… μετατρέπεται και η αναγκαία εκπαιδευτική βοήθεια που πρέπει να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους καθώς για πρώτη φορά τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών μπαίνουν στο καθεστώς του ΦΠΑ και μάλιστα στον υψηλότερο συντελεστή του 23%.

Από ενδεικτικά παραδείγματα που παρουσιάζει το «Εθνος» τα ετήσια δίδακτρα για μαθητή της Γ’ Λυκείου που ακολουθεί τη θετική κατεύθυνση και παρακολουθεί μαθήματα 15 ώρες εβδομαδιαίως ακριβαίνουν κατά 23% ήτοι κατά 782 ευρώ. Η οικογένεια πλήρωνε 3.400 ευρώ ετησίως και τώρα θα δαπανά 4.182 ευρώ. Αλλά και για έναν μαθητή της ίδιας τάξης ο οποίος ακολουθεί τη θεωρητική κατεύθυνση τα δίδακτρα εκτοξεύονται στα 3.813 ευρώ ετησίως από 3.100 ευρώ. Τα μαθήματα 13,5 ωρών εβδομαδιαίως ανεβαίνουν κατά 713 €.

Και οι απαραίτητες ξένες γλώσσες για τα παιδιά ακριβαίνουν κατά 23%. Οι γονείς ενός μαθητή της πρώτης τάξης των Αγγλικών για τα δίδακτρα εννιά μηνών θα πληρώσουν υψηλότερα κατά 145 ευρώ δίδακτρα, αφού το φροντιστήριο θα ζητήσει σχεδόν 775 ευρώ από 630 ευρώ. Πιο ψηλά ανεβαίνει το κόστος για το παιδί που βρίσκεται στην όγδοη τάξη των Αγγλικών. Οι γονείς του θα πληρώσουν 1.380 ευρώ για μαθήματα 8,5 μηνών έναντι 1.122. Η αύξηση είναι 258 ευρώ. Για εξόντωση των οικογενειών και των επιχειρήσεών τους κάνει λόγο η Ομοσπονδία Φροντιστηρίων.
Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα από τα σούπερ μάρκετ για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ακρίβειας αρκεί να αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα. Ενα κιλό μοσχαρίσιος κιμάς λάπα ανεβαίνει στα 8,60 ευρώ από 7,90 ευρώ, ήτοι αύξηση 0,70 ευρώ. Ο τοματοπολτός στη συσκευασία των 410 γραμ. για το μαγείρεμα ανατιμάται κατά 0,14 ευρώ και πωλείται στα 1,74 ευρώ. Το αλάτι αυξάνεται κατά 0,11 ευρώ και πάει στα 1,34 ευρώ, το ξύδι ανεβαίνει κατά 0,07 ευρώ και πωλείται στα 0,82 ευρώ κ.ο.κ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, αυξήσεις κατά 9% έρχονται και στην εστίαση. Σουβλάκια, καφέδες, σάντουιτς, γεύματα, μπέργκερ, τυρόπιτες, ποτά κ.λπ. μετατάσσονται από τον συντελεστή 13% στον 23%. Ετσι, το χοιρινό καλαμάκι ακριβαίνει κατά 0,14 ευρώ και πάει στα 1,74 ευρώ, ο γύρος χοιρινός σε πίτα ανατιμάται κατά 0,18 ευρώ και ανεβαίνει στα 2,18 ευρώ.

Μία πίτσα μαργαρίτα που παραγγέλνουν οι οικογένειες στα σπίτια τους ανεβαίνει στα 8,49 ευρώ από 7,8 ευρώ. Ο μονός ελληνικός, ο εσπρέσο και ο στιγμιαίος καφές που καταναλωτές αγοράζουν για τον «δρόμο» διαμορφώνονται στα 1,09 ευρώ, ενώ ο «φρέντο εσπρέσο» και ο «φρέντο καπουτσίνο» αυξάνονται στα 1,52 και 1,74 ευρώ. Το ποτό των 7 ευρώ στα μπαρ προκαλεί ζάλη μόνο από την τιμή του καθώς ανατιμάται στα 7,62 ευρώ.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ