Αναστέλλεται ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο απορριμμάτων… Στους δήμους πλέον η αρμοδιότητα

tsironis

tsironisΤα πάνω κάτω φέρνει στη διαχείριση των απορριμμάτων το Υπουργείο Περιβάλλοντος με το Εθνικό Σχέδιο το οποίο παρουσίασε ο αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης.

Αυτό που αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ήπειρο είναι η αναστολή του διαγωνισμού για τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων την οποία είχε δρομολογήσει η Περιφέρεια μέσω ΣΔΙΤ.

Στο εξής η διαχείριση περνά στους δήμους, οι οποίοι θα έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τα απορρίμματα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, κύτταρο του νέου σχεδιασμού είναι ο κάθε δήμος ξεχωριστά που πρέπει να έχει την ευθύνη και τα εργαλεία διαχείρισης που πλέον θα γίνεται σε τοπικές μονάδες.

Για να φθάσουν, ωστόσο, να καταλήγουν λιγότερα απορρίμματα στους δήμους, η πολιτεία ποντάρει στην ευαισθητοποίηση του κάθε πολίτη ξεχωριστά στον τομέα της ανακύκλωσης.

Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για το εθνικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων,έχουν δρομολογηθεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας υπολειπόμενων συμμείκτων ΑΣΑ με συνολική δυναμικότητα 2.404.450 τόνους ανά έτος (Πελοποννήσου, Δυτ. Μακεδονίας, Ηλείας, Σερρών, Ηπείρου, Αλεξανδρούπολης, Θήβας, Φωκίδας κ.α.) με τη μορφή ΣΔΙΤ τα οποία θα ανασταλούν.

Αντ’ αυτών θα σχεδιαστούν έργα υποδομές και δράσεις με βάσει το νέο εθνικό σχέδιο, όπως ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τσιρώνης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι το υπουργείο είναι «αποφασισμένο να συγκρουστεί με ισχυρά συμφέροντα».

Κατά το νέο σχεδιασμό, έμφαση θα δίνεται στη διαλογή στην πηγή και με πρωτοβουλίες που θα αναπτύσσουν οι Δήμοι στην διαχείρισή τους σε τοπικές μονάδες.

Για τη χρηματοδότηση των συγκεκριμένων δράσεων, σύμφωνα με το υπουργείο, υπάρχει πρόβλεψη μέσω του νέου ΕΣΠΑ για τη διάθεση περίπου 1 δισ. ευρώ. Πηγή εσόδων για τη χρηματοδότηση τέτοιου είδους δράσεων θα είναι, σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη, οι χρηματοροές από την πώληση ανακυκλώσιμων υλικών.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ