Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών για να μην «κουρευτούν» καταθέσεις

xrhma simaia

xrhma simaia

Την κατάσταση στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξέτασαν στη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομικών κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιάννης Στουρνάρας.

Στη σύσκεψη εξετάστηκε το χρονοδιάγραμμα της ανακεφαλαιοποίησης, θέμα το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, οι πρώτες ασκήσεις αντοχής (AQR) έχουν ήδη ξεκινήσει ήδη να γίνονται στις τράπεζες, με στόχο να ολοκληρωθούν έως τον Οκτώβριο όλα τα τεστ κοπώσεως.

Στελέχη της Τραπέζης της Ελλάδος έλεγαν πάντως, ότι «πρώτιστος στόχος όλων τώρα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών να ολοκληρωθεί μέσα στο 2015 και να γίνει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (όπως και το 2012) και όχι μέσω δανείων απ΄τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας – ESM».

Και αυτό γιατί, όπως εξηγούσαν:
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γίνει μέσω του ΤΧΣ , το κόστος αναλαμβάνει το δημόσιο και όχι οι τράπεζες και, άρα, αποκλείεται το «κούρεμα». Αν γίνει μέσω ESM, ίσως και όχι.
-Αν η ανακεφαλαιοποίηση γινόταν από το 2016 και μετά, τότε θα ίσχυε η νέα ευρωπαϊκή οδηγία που προβλέπει κούρεμα καταθετών και ομολογιούχων.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ