Αναβιώνουν έθιμο από τα βάθη των αιώνων

KSIROLOFOS

KSIROLOFOSΈνα έθιμο που έρχεται από τα βάθη των αιώνων αναβιώνει στον Ξηρόλοφο Θεσπρωτίας με πρωταγωνιστή τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής.

Πρόκειται για τις λαμπαδοφορίες που ζωντανεύουν κάθε χρόνο, στις 24 Μαρτίου, συμβολίζοντας την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού αλλά και την αναγέννηση της φύσης.

 

Στις 24 του Μάρτη παραμονή του Ευαγγελισμού παιδιά και μεγάλοι κάτοικοι του χωριού όλοι μαζί δούλευαν να φτιάξουν τα φανάρια να μαζέψουν ξύλα για της φωτιές, να βρουν κουδούνια και ηχηρά αντικείμενα .

Μόλις έπεφτε το σούρουπο άρχιζαν παρέες-παρέες να κατεβαίνουν από τους μαχαλάδες με αυτοσχέδια φανάρια με προορισμό το σημείο όπου είχαν μαζευτεί τα ξύλα για της φωτιές . Στο δρόμο χτυπούσαν δυνατά τα κουδούνια και φοβέριζαν τον υποτιθέμενο εχθρό με τραγούδια.

Αφού φτάνανε κοντά στους σωρούς πετούσαν τα φανάρια πάνω και άναβαν φωτιές γύρω από τις οποίες χόρευαν και γλεντούσαν για ώρες.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος αναβιώνει το έθιμο και έτσι δίνει την ευκαιρία στους α αγαπήσουν και τους παραδοσιακούς χορούς.

Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα του Φιλοπρόοδου Ομίλου Παραμυθιάς, του Φιλοπρόοδου Ομίλου Ηγουμενίτσας καθώς και των εκπολιτιστικών συλλόγων Ζερβοχωρίου και Προδρομίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ