Αναβίωση εθίμου «του Άϊ Γιάννη του Ριγανά»

ai giannis fotia

ai giannis fotia

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για το «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2015», ο Δήμος Αρταίων θέλοντας να ενισχύσει την παράδοση και τα ήθη και έθιμα του τόπου μας, αναβιώνει το έθιμο του Άγιου Ιωάννη του Ριγανά, με εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν σε διάφορα σημεία της πόλης μας.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη 23 Ιουνίου και ώρα 21:00 θα γίνει αναβίωση του εθίμου και θα περιλαμβάνει εκδηλώσεις στις πλατείες Σκουφά, Αγίας Θεοδώρας και Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους του Δήμου.

Σύμφωνα με την παράδοση η 24η Ιουνίου, είναι από τις μεγαλύτερες καλοκαιρινές γιορτές της ελληνικής παράδοσης, αφού η γιορτή του Αϊ Γιάννη του Κλήδονα (ή Ριγανά ή Ριζικάρη) συνοδεύεται από το παραδοσιακό έθιμο με το πέρασμα πάνω από τις φωτιές.

Την παραμονή λοιπόν της γιορτής στις πλατείες, στήνονται μεγάλες φωτιές πάνω από την οποία πηδάνε όλοι οι κάτοικοι, καθώς σύμφωνα με την παράδοση επιφέρει την κάθαρση και οι άνθρωποι απαλλάσσονται από το κακό.

Επίσης, σύμφωνα με την παράδοση, την ημέρα αυτή μάζευαν ρίγανη και μάλιστα πρωί- πρωί πριν από την ανατολή του ήλιου, αφού πίστευαν ότι έτσι είχε μαγική δύναμη, ο Άγιος Ιωάννης αποκαλείται και Ριγανάς.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ