Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της τζαμάλας..

apokries2ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

Το έθιμο της τζαμάλας αναβίωσε το βράδυ της Κυριακής στην πόλη των Ιωαννίνων αλλά και στα περισσότερα χωριά του Νομού, δίνοντας την ευκαιρία σε εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες για ένα μεγάλο αποκριάτικο ξεφάντωμα.

Αν και ο καιρός είναι βροχερός και η θερμοκρασία χαμηλή, όλα είχαν ετοιμαστεί από νωρίς. Τα ξύλα είχαν τοποθετηθεί και οι φωτιές άναψαν..

Οι Γιαννιώτες που τηρούν στην κάθε γειτονιά το έθιμο, έχουν και μια διάθεση ανταγωνισμού, δηλαδή συναγωνίζονται στο ποια γειτονιά θα κάνει την μεγαλύτερη Τζαμάλα ενώ μεταμφιεσμένοι οι περισσότεροι, επιδίδονται σε αστεία πειράγματα.

apokries3Το έθιμο που χάνεται στο βάθος του χρόνου, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό.

Στην ουσία είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας οι Γιαννιώτες έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.

apokries4

Το κρασί και φέτος ήταν άφθονο και μετά τα μεσάνυχτα σερβιρίστηκε ζεστή φασολάδα κι άλλες σαρακοστιανές νοστιμιές.

apokries5

APOKRIES11

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ