Αλ. Καχριμάνης: «Ξέρουμε τους αρχαιοκάπηλους αλλά κανένας δεν τους ακουμπάει….»

EIKONES IOANNINA

EIKONES IOANNINAΌσοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τον προσωπικό αγώνα που δίνει εδώ και χρόνια ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης για την εξιχνίαση της σκοτεινής υπόθεσης της αρχαιοκαπηλίας δεν εξεπλάγησαν από όσα είπε την Κυριακή, στα εγκαίνια του Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης, στη Σκλίβανη.

Για κάποιους άλλους η δημόσια αναφορά του αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.

Ο κ. Καχριμάνης, ήταν ο άνθρωπος που εντόπισε πριν δυόμισι χρόνια, στο Μοναστηράκι, την πρώτη κλεμμένη εικόνα από εκκλησία του Νομού Ιωαννίνων. Την αγόρασε και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στις αστυνομικές και δικαστικές αρχές για να προχωρήσουν την έρευνα.

Αυτό είχε αποτελέσει την άκρη του νήματος ώστε στη συνέχεια να εντοπιστούν εικόνες που είχαν κλαπεί από μοναστήρια των Ιωαννίνων σε γκαλερί του Λονδίνου και του Άμστερνταμ.

Κι ενώ τότε όλα έδειχναν ότι ήταν θέμα χρόνου να εντοπιστούν οι αρχαιοκάπηλοι και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη κάτι τέτοιο δεν συνέβη.

Η έρευνα από τις διωκτικές αρχές της Αθήνας έδειχνε να παγώνει και σιγά σιγά να οδηγείται στην κατάψυξη.

Έτσι μέχρι σήμερα κανένας δεν έμαθε αυτούς που οργάνωσαν κι εκτέλεσαν το σχέδιο, αφαιρώντας εκατοντάδες κειμήλια, μέρος της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς του τόπου μας. Κομμάτι της ιστορίας.

Όσοι εξ αρχής υποστήριζαν ότι κακώς η έρευνα από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων μεταφέρθηκε στη Δίωξη Αρχαιοκαπηλίας φαίνεται πως δικαιώνονται. Και ορθώς σήμερα από πολλές πλευρές ζητείται η επιστροφή του φακέλου και της έρευνας στις αρχές των Ιωαννίνων.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου λοιπόν, κατά τα εγκαίνια του Μουσείο Εκκλησιαστικής Τέχνης στη Σκλίβανη, παρότρυνε τους κατοίκους και τις αρχές να προσέχουν την πολιτιστική και θρησκευτική κληρονομιά.

Με πόνο ψυχής, όπως τόνισε, ο ίδιος πάλεψε για την υπόθεση της αρχαιοκαπηλίας. «Δυστυχώς σήμερα ξέρουμε ποιοι είναι αλλά κανένας δεν τους ακουμπάει….» τόνισε με νόημα ο Περιφερειάρχης και συμπλήρωσε πως το ελληνικό κράτος έχει υποχρέωση να μεριμνήσει για την εξιχνίαση της υπόθεσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ