Αλλάζουν οι αναπτυξιακές στοχεύσεις στο νέο ΕΣΠΑ

ESPA EPIXEIREINΈμφαση σε εννέα συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα και μπορούν να αποδώσουν άμεσα, θετικά αποτελέσματα για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας θα δώσει το πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» του νέου ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Μιλώντας σε ημερίδα διαβούλευσης για την «Επανεκκίνηση» ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης σημείωσε ότι με το πρόγραμμα αυτό, που θα είναι το μεγαλύτερο από τα επιχειρησιακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, «σπάει» μια παράδοση δεκαετιών, που έδινε έμφαση στα τεχνικά έργα, καθώς πλέον οι πόροι θα προσανατολιστούν στους εξής τομείς:

 

Στον Τουρισμό γενικά και σε ειδικότερες μορφές τουρισμού
Στον Αγροτοδιατροφικό τομέα, σε συνέργεια και με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
Στα Logistics (εφοδιαστική αλυσίδα)
Στην Περιβαλλοντική βιομηχανία
Στον τομέα της υγείας και της φαρμακευτικής βιομηχανίας
Στην παραγωγή και εξοικονόμηση ενέργειας
Στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
Στον τομέα υλικών- κατασκευών
Στις δημιουργικές βιομηχανίες που περιλαμβάνουν τομείς όπως το ελληνικό design και ο πολιτισμός
«Με κατεύθυνση του πρωθυπουργού κ. Α. Σαμαρά, τα κονδύλια για την ενίσχυση καινοτομίας διπλασιάζονται και διαμορφώνονται από το 4% του προϋπολογισμού που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα, στο 8%. Επίσης, ακόμη κι αν κάποια επιχείρηση δεν εντάσσεται στους τομείς προτεραιότητας, θα μπορεί να χρηματοδοτηθεί αν έχει ξεκάθαρο εξαγωγικό προσανατολισμό» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της ρευστότητας ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε την ανάγκη να διαμορφωθούν ειδικώς προσαρμοσμένα, ευέλικτα χρηματοδοτικά προϊόντα για τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, όπως είναι η Ελλάδα και να αξιοποιήσουμε μη τραπεζικά χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως είναι οι business angels και τα venture capital funds.

«Γενικώς» τόνισε «θα πρέπει η νέα φιλοσοφία μας να εστιάζει λιγότερο στις απευθείας ενισχύσεις και περισσότερο στη μεγαλύτερη μόχλευση των κονδυλίων».

Σημείωσε ακόμη ότι ειδικά για το Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» θα συσταθούν 9 Τομεακά Συμβούλια με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας, ένα για κάθε τομέα προτεραιότητας, που θα παρακολουθούν την εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδιασμού, θα προτείνουν μέτρα και στρατηγικές για την ενίσχυση κάθε κλάδου και θα καταγράφουν εάν πράγματι εφαρμόζονται οι πολιτικές και ποιες επιπτώσεις έχουν στην ανταγωνιστικότητα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Γ. Ζανιάς από το βήμα της ίδιας ημερίδας ζήτησε να υπάρξει επέκταση της χρήσης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και για την αναχρηματοδότηση επιχειρήσεων. Επικαλέσθηκε δε έρευνα της Εθνικής σύμφωνα με την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας που συνολικά πραγματοποιούν κύκλο εργασιών κοντά στα 10 δισ. ευρώ πιέζονται ασφυκτικά από τα αυξημένα επιτόκια.

Για το ίδιο θέμα είπε πως η χρηματοδότηση εξακολουθεί να αποτελεί πιεστικό πρόβλημα για το 34% των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι στο 17%.

Καταδεικνύοντας την αδυναμία των τραπεζών να συμβάλουν καθοριστικά στην τόνωση της ρευστότητας ο κ. Ζανιάς υπογράμμισε πως οι καταθέσεις ακόμη μειώνονται, κάτι που περιορίζει τη δυνατότητα των τραπεζών να δώσουν νέα δάνεια. Τέλος, σημείωσε πως με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% θα απαιτηθούν επτά χρόνια για να ανακτηθεί όλο το ΑΕΠ που χάθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Το Πρόγραμμα «Επανεκκίνηση» μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης που θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Απριλίου θα σταλεί στις Βρυξέλλες ενώ μέχρι τις 28 Απριλίου προβλέπεται να έχουν σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σύνολο των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ