Αλλάζει εκ βάθρων η Αστυνομία… Νέα δομή με την συναίνεση των τοπικών κοινωνιών

anagnostakis1

anagnostakis1Χωρίς να τίθεται κανένα χρονικό όριο και επιδιώκοντας την καλύτερη αποτελεσματικότητα, ξεκινά η αναδιάρθρωση στην Ελληνική Αστυνομία. Στόχος είναι να υπάρξουν μάχιμες και οργανωμένες υπηρεσίες αντί του κατακερματισμού δυνάμεων σε σταθμούς και τμήματα που λειτουργούν σήμερα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ο οποίος βρίσκεται στην Ήπειρο, μετά την Πρέβεζα και την Άρτα, είχε πολύωρη συνάντηση με τους δημάρχους του Νομού Ιωαννίνων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος και Μερόπη Τζούφη, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Ηπείρου Γιώργος Καραίτσης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ιωαννίνων Πέτρος Μοσκοφίδης και άλλοι αξιωματικοί.

anagnostakis2Παρόντες όλοι οι δήμαρχοι του Νομού, οι οποίοι μίλησαν για τα σημερινά προβλήματα, κατέθεσαν όμως και συγκεκριμένες προτάσεις. Προτάσεις που αφορούσαν ακόμη και στην παραχώρηση κτιριακών εγκαταστάσεων ώστε να αξιοποιηθούν από την Αστυνομία για την δημιουργία των νέων δομών.

Ο διάλογος ήταν ουσιαστικός και εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα έγινε σαφές πως οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν με την σύμφωνη γνώμη όλων. Κυρίως δεν θα υπάρξει κανένας αιφνιδιασμός.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η τοπική ηγεσία της Αστυνομίας θα υποβάλλει την πρότασή της για το πιθανό κλείσιμο αστυνομικών σταθμών και τμημάτων και τις νέες υπηρεσίες που θα δημιουργηθούν.

anagnostakis3Η πολιτική ηγεσία, θα ζητήσει προτάσεις από την αυτοδιοίκηση, θα συζητήσει με τους βουλευτές και στην συνέχεια θα ολοκληρώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης το οποίο θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση.

Ερωτηθείς από το Epiruspost.gr ο κ. Αναγνωστάκης για το χρονοδιάγραμμα, ανέφερε ότι δεν υπάρχει πίεση χρόνου κι αυτό που προέχει είναι να γίνει κάτι καλό και ουσιαστικό το οποίο θα καλύπτει τις ανάγκες της κοινωνίας και σε καμία περίπτωση δεν θα προκαλέσει αναστάτωση.

«Σεβόμαστε τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής. Δεν θα αιφνιδιάσουμε και δεν θα προκαλέσουμε αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες. Δεν επιδιώκουμε δημοσιονομικό όφελος αλλά θέλουμε να εξασφαλίσουμε ανθρώπινους πόρους ώστε να είναι η αστυνομία δίπλα στον πολίτη», ανέφερε ο κ. Αναγνωστάκης.

Ανέφερε για παράδειγμα ότι ένα αστυνομικό τμήμα στο οποίο υπηρετούν επτά άτομα και οι πέντε απασχολούνται για τη φύλαξη του ίδιου τμήματος δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

Αυτό που διαφαίνεται πάντως από όσα ειπώθηκαν στην κλειστή σύσκεψη με τους δημάρχους, στόχος του νέου σχεδίου είναι η δημιουργία περιφερειακών υπηρεσιών που θα είναι επαρκώς επανδρωμένες και θα μπορούν να ανταποκριθούν ουσιαστικά στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Αξιοσημείωτο επίσης είναι ότι το σχέδιο αυτό δεν καταρτίζεται στην Αθήνα, αλλά ετοιμάζεται από την τοπική ηγεσία της Αστυνομίας, η οποία σαφώς έχει καλύτερη και αμεσότερη αντίληψη της πραγματικότητας και των αναγκών που υπάρχουν.
{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ