Ακυρώθηκε ο διορισμός του ΔΣ στη ΔΕΥΑΙ

DEYA IOANNINONΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων για τον διορισμό Διοικητικού Συμβουλίου στη ΔΕΥΑΙ, ακυρώθηκε από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δύο περίπου μήνες μετά τη λήψη της.

Ο βασικός λόγος σχετίζεται με την τροποποίηση του καταστατικού της επιχείρησης που έγινε στην ίδια συνεδρίαση. Η δημοσίευση της τροποποίησης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης έπρεπε να είχε προηγηθεί του ορισμού διοίκησης.

Με βάση τη νομολογία ο ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου ακυρώνεται και το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να επαναλάβει τη διαδικασία.

Εν τω μεταξύ με αφορμή την εξέλιξη αυτή, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, εξαπολύει με γραπτή της ανακοίνωση, επίθεση εναντίον της δημοτικής αρχής.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

Παρα τις επανηλειμένες επισημάνσεις μας στο Δημοτικό Συμβούλιο περί παράνομων συνθέσεων των ΔΣ των Δημοτικών Επιχειρήσεων ,η αλαζονική συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής δεν της επιτρέπει να συμπεριφερθεί νόμιμα ,με αποτέλεσμα η λειτουργία του Δήμου να φτάνει στα ορια της παρανομίας και της παρατυπίας.

Πρόσφατο παράδειγμα η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία έκρινε παράνομη τη νέα σύνθεση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ, επειδή δεν είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες από πλευράς της Δημοτικής Αρχής, πράξη που εκθέτει πρώτα την Δημοτική Αρχή αλλά και τον Δήμο Ιωαννιτών στο σύνολό του.

Την τακτική που ακολούθησε η Δημοτική Αρχή στη σύνθεση του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ έχει ακολουθήσει και σε άλλα συλλογικά όργανα του Δήμου μας, τακτική η οποία εκθέτει τον Δήμο μας και παράλληλα παρακωλύει την εύρυθμη λειτουργία αυτού και των Δημοτικών Επιχειρήσεων.

Έχουν περάσει τρείς μήνες λειτουργίας του νέου Δημοτικού Συμβουλίου και ακόμη να βρεί το βηματισμό του ο Δήμος μας και μάλιστα σε μια περίοδο που είναι επιβεβλημένη η συνοχή και προ πάντων η τήρηση νομιμότητας ,εν τούτοις η Δημοτική Αρχή ,αγνοώντας κάθε έννοια δικαίου, κωφεύει κάνοντας του κεφαλιού της.

Ενώ έχει επισημανθεί η παράνομη σύνθεση ακόμη και του Δημοτικού Συμβουλίου αφου σαυτό συμμετέχουν Δημοτικοί Σύμβουλοι με ασυμβίβαστα, η Δημοτική Αρχή αρνείται να προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα.

Η πρόσφατη απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ανοίγει τον δρόμο για την επι τέλους εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας στο Δήμο Ιωαννιτών.

Το ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι αν οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο είναι σύννομες η θα ακυρωθούν όπως στην περίπτωση της σύνθεσης του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ.

Είναι λυπηρό για την ναυαρχίδα των Επιχειρήσεων του Δήμου Ιωαννιτών ,που είναι η ΔΕΥΑΙ, να μενει για πρώτη φορά από την ιδρυσή της ακέφαλη ,επειδή η Δημοτική Αρχή δεν τήρησε ως ώφειλε τον Νόμο.

Ο χαρακτηρισμός της παράταξης μας, ότι η Δημοτική Αρχή είναι «παιδική χαρά» είναι μάλλον επιεικής, αφου στην ουσία πρόκειται για «επικίνδυνη παρέα» όμηρη των δικών της επιλογών και βαθειά διαπλεκόμενη ,ενώ το θράσος της δεν έχει όρια, διορίζοντας και εργολάβο της ΔΕΥΑΙ ως μέλος του στο Διοικητικό Συμβούλιο της.

Συνεχίζει λοιπόν απτόητη μη συναισθανόμενη τις συνέπειες των πράξεων και παραλείψεων της ,αφου αποφάσεις κρίσιμες για το μέλλον της πόλης και της επιχείρησης είναι μετέωρες.

Συνεχίζουμε να ελπίζουμε, έστω και μετά την απόφαση κόλαφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που αν είχαμε εισακουσθεί θα είχε αποφευχθεί τέτοια απόφαση, θα συμμορφωθούν έστω και κατόπιν εορτής, χωρίς να απαιτηθεί η επέμβαση της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ