Ακυρώθηκε η απόφαση για μείωση τελών της ΔΕΥΑΙ

DEYA IOANNINON

Σκληρές ανακοινώσεις ανταλλάσσουν δημοτική αρχή και μείζονα αντιπολίτευση με αφορμή την ακύρωση απόφασης της ΔΕΥΑΙ από την Επιτροπή του Άρθρου 152 η οποία αφορούσε στη μείωση των τελών ύδρευσης αποχέτευσης.

Όλα ξεκίνησαν μετά από προσφυγές πολιτών εναντίον της συγκεκριμένης απόφασης με αποτέλεσμα την ακύρωσή της αλλά και την ακύρωση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Αποτέλεσμα της εξέλιξης αυτής ήταν η ανταλλαγή σκληρών ανακοινώσεων μεταξύ Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας και Δημοτικής Αρχής.

Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ

Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

Η ακύρωση της απόφασης για μείωση τελών σύνδεσης αποχέτευσης από την επιτροπή αρθρου 152 ,αποτελεί κόλαφο για την δημοτική αρχή και την διοίκηση της ΔΕΥΑΙ.

Η τήρηση της νομιμότητας δεν είναι υπόθεση Α LA CART. Αντί να ζητήσουν συγνώμη για την ανευθυνότητα και τη μόνιμη προχειρότητα, τους καλούμε επι τέλους να σοβαρευτούν και να παύσουν να λειτουργούν ως παιδική χαρά.

Να πάψουν να βάζουν ταμπέλες στους συμπολίτες και να τους διαχωρίζουν ανάλογα με το ποιούς θεωρούν οι ίδιοι ημέτερους η υμέτερους.

Το θέμα είναι σοβαρό και δεν επιλύεται με παραπληροφόρηση που επιχειρούν να γελοιοποιήσουν μείζονα ζητηματα ,που αφορούν πλειάδα συμπολιτών, τινάζοντας στον αέρα αποφάσεις – εκτός και αν οι ίδιοι υποκίνουν το όλο θέμα και επιλέγουν να έχει τέτοιο αποτέλεσμα- αφού κανείς εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΙ δεν εμφανίστηκε στην επιτροπή του άρθρου 152 να υποστηρίξει την υπόθεση η οποία επιτροπή είναι ανώτατο δικαστικό όργανο της Πολιτείας και όχι βέβαια της ΠΕΔ ,που με περίσσεια ασχετοσύνη η σκοπιμότητα ανέφερε στο τοπικό κανάλι ο εμφανιζόμενος ως αντιπρόεδρος της.

Η παράταξή μας όχι μόνο ψήφισε μείωση των τελών, αλλά πρότεινε και περαιτέρω μείωση και καθολική αναδρομική εφαρμογή της.

Οιοσδήποτε συσχετισμός είναι ακατανόητος και η λαικίστικη συμπεριφορά του κ. Χρυσοστόμου παραπέμπει <<στο άλλα λόγια να αγαπιόμαστε>>.

Πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν στην ΔΕΥΑΙ και στο Δήμο, ότι οι πολίτες έχουν υποχρεώσεις αλλά και δικαιώματα.
Ο αυτοχριζόμενος ως αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΙ κ. Χρυσοστόμου ,ο οποίος επιμένει στην απολαβή των 2.200 ευρω μηνιαίως , παραβιάζοντας τον σχετικό νόμο, ας μη δηλητηριάζει την ντόπια κοινωνία με όσα ανόητα καταγγέλει από τα ΜΜΕ, τα οποία σαν σκοπό έχουν συσκότιση και όχι τη διαφάνεια στη ΔΕΥΑΙ.

Υποχρέωση της ΔΕΥΑΙ είναι να σέβεται τις αποφάσεις των οργάνων της πολιτείας στις οποίες υποχρεούται να συμμορφώνεται.

Δικαίωμα των πολιτών είναι να διεκδικούν τη δικαίωσή τους στα θεσμικά όργανα της πολιτείας.

Ας συνέλθουν λοιπόν οι διοικούντες την ΔΕΥΑΙ και να σοβαρευτούν επι τέλους.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

Βασισμένη στο Βασιλικό Διάταγμα του 1958 που προβλέπει την τοιχοκόληση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου περί τελών στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου και στην είσοδο εκκλησιών (!!!) , η Ειδική Επιτροπή του άρθρου 152, έκανε αποδεκτή προσφυγή συγκεκριμένων πολιτών και προχώρηση στην ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου που προέβλεπε μείωση τελών και ρύθμιση δόσεων για τις νέες συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης.

Επίσης η Επιτροπή ακύρωσε και την απόφαση του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας, με την οποία είχε απορρίψει την εν λόγω προσφυγή που είχε αρχικά κατατεθεί στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Για την εξέλιξη αυτή η Δημοτική Αρχή Ιωαννίνων δηλώνει τα εξής:

1. Για την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου:

Ήταν εξαρχής πολιτική θέση της Δημοτικής Αρχής, ότι σε μία περίοδο κρίσης, έπρεπε αφενός να διευκολύνουμε τους συμπολίτες μας να ανταποκριθούνε στο κόστος σύνδεσης με την αποχέτευση , αφετέρου να εξασφαλίσουμε έσοδα και άρα βιωσιμότητα σε μια μεγάλη επιχείρηση όπως είναι η ΔΕΥΑΙ, δίνοντας σημαντικά κίνητρα στους πολίτες για να προχωρήσουν στις συνδέσεις.

Τόσο το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΙ, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο έλαβαν πριν αρκετούς μήνες την γνωστή απόφαση που μείωνε το τέλος σύνδεσης και παρείχε σημαντικά κίνητρα, όπως εκπτώσεις και αυξημένες δόσεις αποπληρωμής. Μια απόφαση που τέθηκε σε ισχύ αφού έλαβε όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις, όπως αυτή από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου Δυτικής Μακεδονίας.

Αυτή η απόφαση αφορά εκατοντάδες συμπολίτες μας σε πολλές περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών στις οποίες ήδη έχει ολοκληρωθεί ή βαίνει προς ολοκλήρωση το νέο δίκτυο αποχέτευσης (π.χ. Ανατολή, Κατσικά Νησί, Πεδινή) και στις περιοχές όπου δρομολογήθηκε η κατασκευή του (Καρδαμίτσια, Μάρμαρα κ.λ.π.)

2. Για την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής του Άρθρου 152

Η Επιτροπή του Αρ 152, προχώρησε σε μία απόφαση που «θεοποιεί» τους τύπους και αγνοεί την ουσία.

Αφού η προσφυγή δεν είχε καμία τύχη και απορρίφτηκε και από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, οι προσφεύγοντες κατέφυγαν στην Επιτροπή του Άρ 152, επικαλούμενοι την μη τήρηση του Βασιλικού Διατάγματος 24-9/20-10-1958 περί δημοσιότητας, που παραδόξως είναι σε ισχύ.

Τι επικαλείται στην ουσία η προσφυγή και το έκανε αποδεκτό η Επιτροπή; Ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έλαβε δημοσιότητα επειδή δεν τοιχοκολλήθηκε στον πίνακα ανακοινώσεων του Δημαρχείου και στις εισόδους των εκκλησιών.

Είναι γνωστό σε όλους και κυρίως στους άμεσα ενδιαφερόμενους πολίτες, ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου έλαβε ευρύτατη δημοσιότητα. Εκδόθηκαν δελτία τύπου από το Δήμο Ιωαννιτών, δόθηκαν συνεντεύξεις και υπήρξαν εκτενέστατα ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, καθώς το θέμα αφορούσε εκατοντάδες συμπολίτες και ήταν μεγάλου δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος. Επιπλέον η απόφαση αναρτήθηκε στο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» και στο site του Δήμου.

Η έννοια της «δημοσιότητα» προφανώς είχε άλλα χαρακτηριστικά το 1958 !!!!

Η «τυπολατρική» απόφαση της Επιτροπής του Αρ 152 που επιφέρει αναστάτωση πρωτίστως στους πολίτες, πραγματικά προκαλεί μεγάλη έκπληξη, πολύ δε περισσότερο όταν μετέχουν σε αυτή και αυτοδιοικητικοί που δεν διαχωρίζουν τον τύπο από την ουσία!

3. Για την ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας.

Η Δημοτική Αρχή έως σήμερα έχει αποδείξει εμπράκτως ότι δεν βάζει «ταμπέλες στους συμπολίτες» και δεν τους διαχωρίζει.

Πιθανότατα να πρόκειται για … σατανική σύμπτωση το ότι η προσφυγή κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, φέρει την υπογραφή πολίτη που από το 2003 έως το 2010 επί Δημαρχίας του κ. Γκόντα ορίζονταν στο ΔΣ της ΔΕΥΑΙ έπειτα από πρόταση της τότε Δημοτικής Αρχής.

Η παράταξη της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» βέβαια, «θέλει να κρυφτεί αλλά η χαρά δεν την αφήνει» κι έσπευσε αμέσως να «πανηγυρίσει» με ανακοίνωση της την ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αντιπαρερχόμαστε το συνηθισμένο αγοραίο ύφος των ανακοινώσεων της συγκεκριμένης παράταξης και τα ψεύδη που περιέχει η ανακοίνωση περί του ύψους της αμοιβής του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΙ.

Σε ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι «κανείς εκπρόσωπος της ΔΕΥΑΙ δεν εμφανίστηκε στην επιτροπή του αρθρου 152 για να υποστηρίξει την υπόθεση», διευκρινίζουμε πως … περιέργως ουδέποτε γνωστοποιήθηκε στο Δήμο Ιωαννιτών ο χρόνος συνεδρίασης της Επιτροπής και ουδέποτε κλήθηκε να παραστεί σε αυτή. (σημείωση: η προσφυγή στρέφονταν κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου όχι της ΔΕΥΑΙ, και προφανώς ούτε και στη ΔΕΥΑΙ γνωστοποιήθηκε η συνεδρίαση )

Η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης έχει επιλέξει από την πρώτη μέρα της παρουσίας της στο Δημοτικό Συμβούλιο, την τακτική της μίζερης παρακωλυτικής μικροπολιτικής.

Με την τακτική των προσφυγών και της πρόκλησης καθυστερήσεων που ακολουθεί συστηματικά, ούτε χρήσιμη ούτε στους πολίτες είναι , ούτε ανταποκρίνεται στο ρόλο στον οποίο την έταξαν.

Οι πολιτικές πρακτικές που ακολουθεί η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία και ο επικεφαλής της ανήκουν στο παρελθόν.

Η Δημοτική Αρχή δεν ασχολείται με το παρελθόν και τη μιζέρια που αποπνέει. Εργάζεται με γνώμονα το παρόν και το μέλλον.

Σε ότι αφορά την πολιτική απόφαση που, σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία διευκολύνει τους πολίτες να προχωρήσουν τις συνδέσεις στο δίκτυο αποχέτευσης και εξασφαλίσει έσοδα στη ΔΕΥΑΙ συμβάλλοντας στο συνολικό σχεδιασμό της Δημοτικής Αρχής που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της, θα υλοποιηθεί απολύτως.

Διαβεβαιώνουμε δε τους συμπολίτες μας, ότι γίνονται όλες οι νομικές, διοικητικές και πολιτικές ενέργειες, που θα διασφαλίσουν ότι θα υλοποιηθεί, χωρίς να υπάρξει επιπλέον ταλαιπωρία των πολιτών που ήδη έχουν κάνει χρήση όσων προβλέπει η απόφαση που ακυρώθηκε από την Επιτροπή του Αρ 152.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ