Αγώνας δρόμου για τα κονδύλια του ΕΣΠΑ

ESPA HPEIROS

ESPA HPEIROSΣε μελέτη και αξιολόγηση των προτάσεων που έχουν κατατεθεί για την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων μέσω των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προχωρούν δεκάδες συνεργάτες της Ελληνικής Αναπτυξιακής Εταιρείας.

Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 23.000 προτάσεις για προγράμματα στους τομείς της μεταποίησης, των υπηρεσιών, του εμπορίου και του τουρισμού.

Από αυτές υπολογίζεται ότι θα χρηματοδοτηθούν οι περίπου 10.000 προτάσεις από τις οποίες αναμένεται να δημιουργηθούν 4.000 νέες θέσεις εργασίας.

Η δημόσια δαπάνη του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται στα 456 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι επενδύσεις που θα υλοποιηθούν αναμένεται να φθάσουν στα 900 εκατομμύρια. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ 106.000 επιχειρήσεις.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, είπε ότι το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια γιατί το πρόβλημα της ρευστότητας είναι μεγάλο, σημείωσε ωστόσο ότι η χώρα είναι τέταρτη στις απορροφήσεις ενώ βρισκόταν στην 18η θέση.

“Προφανώς το ΕΣΠΑ δεν είναι πανάκεια, γιατί το πρόβλημα της ρευστότητας είναι πάρα πολύ μεγάλο αλλά η χώρα αυτή την ώρα είναι τέταρτη στις απορροφήσεις στην ΕΕ από 18η που ήταν πέρυσι και κάνουμε πραγματικά ο,τι μπορούμε κάθε μέρα, το παλεύουμε για να απαλείνουμε το πρόβλημα”, είπε.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός είναι 30.000 έως 300.000 ευρώ για την μεταποίηση, 20.000 έως 300.000 ευρώ για τον τουρισμό και 20.000 έως 100.000 ευρώ για το εμπόριο – υπηρεσίες.

Στόχος είναι οι προκαταβολές των επενδύσεων να αρχίσουν να διατίθενται από τις αρχές Οκτωβρίου.

Η αξιολόγηση των προτάσεων γίνεται εντατικά ώστε να μην χαθεί άλλος χρόνος ενώ η όλη διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά ώστε να διασφαλιστεί η απαραίτητη διαφάνεια.

Κάθε πρόταση εξετάζεται από δυο αξιολογητές και αν διαπιστωθεί μεγάλη απόκλιση στην βαθμολογία που θα δώσουν, τότε αυτόματα ανατίθεται και σε τρίτο αξιολογητή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ