Αγγειοχειρουργική… κλειστή! Καμία συγκεκριμένη δέσμευση από τον Υπουργό Υγείας

XEIROYRGOS 27 6Στο μέλλον, γενικώς κι αορίστως, παραπέμπεται η επαναλειτουργία της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Η Κλινική, εδώ κι ένα μήνα περίπου, έβαλε λουκέτο, καθώς ήταν αδύνατο να παρέχει υπηρεσίες εξ αιτίας της έλλειψης γιατρών.

Πρόκειται για τη μοναδική στην περιοχή, που κάλυπτε περιστατικά από ολόκληρη τη Βορειοδυτική Ελλάδα, όμως εγκαταλείφθηκε στην τύχη της και οι λύσεις που επιχειρήθηκαν κατά διαστήματα, αποδείχθηκαν πρόσκαιρες και αναποτελεσματικές.

Ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος είχε ευρεία σύσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο όταν ρωτήθηκε σχετικά, περιορίστηκε να πει ότι μόλις ανοίξει η διαδικασία για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, θα καλυφθούν τα κενά στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, κατ’ επέκταση και στην Αγγειοχειρουργική.

Όμως είναι άγνωστο πότε θα γίνει κάτι τέτοιο και πόσος χρόνος θα χρειαστεί ωσότου ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των προσλήψεων.

Κατά τα λοιπά ο κ. Κουρουμπλής μετέφερε την πρόθεση της κυβέρνησης να «αιμοδοτήσει» το σύστημα υγείας ώστε, όπως είπε, να αλλάξει η μελαγχολική εικόνα που παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια.

Στη σύσκεψη που έγινε μετείχαν οι διοικητές των νοσοκομείων της Ηπείρου, οι βουλευτές όλων των κομμάτων της περιοχής, υπηρεσιακοί παράγοντες, ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Ιωαννίνων.

Πρώτος στόχος της κυβέρνησης και της ηγεσίας του Υπουργείου σύμφωνα με τον κ. Κουρουμπλή είναι να σταθεί στα πόδια του το ΕΣΥ μέσα από το ξεμπλοκάρισμα προσλήψεων 1000 γιατρών και 100 τεχνολόγων που εκκρεμούσαν αλλά και με αύξηση από ένα σε δυο χρόνια της θητείας των επικουρικών γιατρών ώστε να υπάρξει ενδιαφέρον για αυτές τις θέσεις.

Σε ότι αφορά την Ήπειρο ο υπουργός ανέφερε ως κυρίαρχο πρόβλημα τις ελλείψεις προσωπικού τόσο στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων όσο και σε Φιλιάτες και Ηγουμενίτσα τονίζοντας ότι στην επόμενη επίσκεψή του στην περιοχή θα βρεθούν πιο ουσιαστικές λύσεις. Δραματική και απελπιστική χαρακτήρισε ο Υπουργός Υγείας την κατάσταση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην οποία όπως είπε επήλθε Αρμαγεδδών και παρουσιάζει εικόνα πλήρους καταστροφής.

Όπως έκανε γνωστό έχει ζητήσει να υπάρξει μια εκτενής συζήτηση των προβλημάτων στο χώρο της υγείας στο Υπουργικό Συμβούλιο και να συζητηθούν όλα τα περιθώρια εξάντλησης των οικονομικών δυνατοτήτων ώστε να αιμοδοτηθεί το σύστημα υγείας μέσα από σημαντικό αριθμό προσλήψεων. Τέλος και αναφορικά με τα αδιάθετα των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων ο Υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν δόθηκαν στους δανειστές αλλά ζητήθηκε αντί να επιστραφούν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να δοθούν σε δαπάνες του 2014.

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τασούλας έθεσε στον υπουργό την ανάγκη στελέχωσης του Πολυδύναμου Κέντρου στο Νοσοκομείο Χατζηκώστα αλλά και του νέου κτιρίου του Πανεπιστημιακού σημειώνοντας πως η οικονομική κατάσταση και η έλλειψη ρευστότητας έχουν επιπτώσεις στον τομέα της υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ