Αγγίζει και την Ήπειρο το σκάνδαλο με τις πλαστές εγγυητικές….

EGGYHTIKESΑπρόβλεπτες θεωρούνται οι διαστάσεις του σκανδάλου με τις μαιμού εγγυητικές, ένα σκάνδαλο που αγγίζει και την Ήπειρο.

Πέρα από τις εγγυητικές επιστολές για ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα έλεγχος για τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης έργων σε νοσοκομεία, περιφέρειες, οργανισμούς και άλλους φορείς που υλοποιούν έργα του ΕΣΠΑ.

 

Στο μεγάλο κόλπο με τις πλαστές εγγυητικές για την ένταξη επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο, μετείχαν έξι εταιρίες οικονομικών συμβούλων. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, στέλεχος της μίας  εταιρείας δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο.

Στο τιμόνι της λοιπόν ένας Ηπειρώτης, ο οποίος φαίνεται ότι ελέγχεται και για το διάστημα που είχε αναπτύξει διάφορες δραστηριότητες στην περιοχή, ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκε στην Αθήνα για να συνεχίσει και να αυξήσει τις δουλειές του!

Όπως προέκυψε από τον έλεγχο η συγκεκριμένη, είναι μία από τις τρεις εταιρίες που είχαν αναλάβει να συγκροτήσουν και να καταθέσουν στο υπουργείο Ανάπτυξης όπως και σε άλλους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, χιλιάδες φακέλους για κοινοτικές επιδοτήσεις.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι τρεις εταιρίες λειτούργησαν από το 2011 ως βιομηχανία κατάρτισης και διοχέτευσης πλαστών εγγυητικών επιστολών που φέρεται να έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Υπάρχουν δε περιπτώσεις όπου με πλαστές εγγυητικές εκταμιεύθηκαν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Μέχρι σήμερα έχει προκύψει, για το σύνολο των εμπλεκομένων εταιρειών, ότι μόνο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσαν πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές ύψους 18.240.000 €. Με τη διαδικασία αυτή θα εκταμιεύονταν άμεσα υπερπολλαπλάσια χρηματικά ποσά για αναπτυξιακά προγράμματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή σε κάποιες περιπτώσεις από κοινοτικές επιδοτήσεις.

Μέχρι τώρα έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε 17 άτομα, τους κατά νόμους υπεύθυνους των εταιριών δηλαδή, οι οποίοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία, απάτη και παράβαση της νομοθεσίας περί καταχραστών του δημοσίου, ενώ έχουν γίνει τρεις συλλήψεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ