Έφοδος στο Λαζαράτι μετά την καταγραφή των χασισοφυτειών, δεκάδες οι συλλήψεις

LAZARATI XASIS 13

LAZARATI XASIS 13Λίγες ημέρες μετά την καταγραφή των απέραντων χασισοφυτειών στο Λαζαράτι, μόλις εικοσιπέντε χιλιόμετρα από την Κακαβιά, την οποία ολοκλήρωσε η Ιταλική αστυνομία, ακολούθησε μεγάλη επιχείρηση από τις Αλβανικές αρχές.

Σύμφωνα με το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αστυνομικές δυνάμεις συνέλαβαν 58 άτομα που εργάζονταν σε καλλιέργειες χασίς στην περιοχή, ενώ κατέσχεσαν φορτηγά με λίπασμα καθώς και υδροφόρες.

Πριν από μερικές ημέρες Ιταλοί αστυνομικοί ολοκλήρωσαν την καταγραφή και μάλιστα είχαν παρουσιάσει τα αποτελέσματα μαζί με βίντεο και φωτογραφίες σε συνέντευξη τύπου στα Τίρανα.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προκύπτει ότι για φέτος εκτιμάται πως θα παραχθούν πάνω από 1.000 τόνοι χασίς και μαριχουάνα και θα αποφέρουν σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ.

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε από κοινού με τους Ιταλούς συναδέλφους του, ο γενικός διευθυντής της αλβανικής αστυνομίας, Χίσνι Μπουργκάι, παραδέχτηκε ότι «οργιάζει» η διακίνηση ναρκωτικών και ότι «προβληματικές περιοχές για την καλλιέργεια χασισόδεντρων παραμένουν επίσης η Αυλώνα, η Σκόδρα, το Αργυρόκαστρο, το Δυρράχιο και η ύπαιθρος των Τιράνων».

Επιτελείς του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της ιταλικής αστυνομίας (Guardia di Finanza) μετέβησαν για οκτώ εβδομάδες στο Λαζαράτι για την εναέρια παρακολούθηση της χασισοκαλλιέργειας, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2012 μεταξύ των δύο χωρών.

Η βιντεοσκόπηση και η αεροφωτογράφηση έγιναν με τη βοήθεια ψηφιακών καμερών και αισθητήρων που έφεραν τα δύο ελικόπτερα, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Νάπολης.

Τα αποτελέσματα παραδόθηκαν στην αλβανική αστυνομία και είναι συγκλονιστικά. «Εχουμε ανακαλύψει τεράστιες εκτάσεις που καλλιεργούνται αποκλειστικά και μόνο με χασισόδεντρα. Αυτό δεν το έχουμε συναντήσει ποτέ και πουθενά», δήλωσε ο διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Guardia di Finanza, Στέφανο Μπαστόνι.

Οι Ιταλοί ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις φυτείες στο Λαζαράτι, καθώς γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος της παραγωγής, όπως και της αντίστοιχης του Αργυροκάστρου, διακινείται στη χώρα τους.

Ενδεικτικοί είναι οι τίτλοι των ιταλικών εφημερίδων μετά την εναέρια χαρτογράφηση. Η Repubblica τιτλοφόρησε το ρεπορτάζ «Λαζαράτι, η ευρωπαϊκή πόλη των ναρκωτικών» και η Corriere della Sera «Αλβανία, ο προμηθευτής των ναρκωτικών».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ