Έρχονται συγχωνεύσεις στις συνεταιριστικές τράπεζες.. Ραγδαίες οι εξελίξεις

bank sin

bank sinΣτην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι συνεταιριστικές τράπεζες με ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο των συγχωνεύσεων όσο και της απορρόφησής τους από τις συστημικές.

Οι εξελίξεις στην Πανελλήνια Συνεταιριστική Τράπεζα, η οποία δεν κατάφερε να εξασφαλίσει το ποσό των 170 εκατομμυρίων που ήταν αναγκαίο προκειμένου να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο, φαίνεται ότι αποτελούν την απαρχή…

Στην Πανελλήνια Τράπεζα μέτοχοι είναι όλες οι εναπομείνασες εν λειτουργία συνεταιριστικές τράπεζες και η Γερμανική DZ Bank. Διαθέτει δίκτυο 26 καταστημάτων και περίπου 160 εργαζόμενους.

Παράλληλα, στο «μικροσκόπιο» των εποπτικών αρχών έχουν μπει οι κεφαλαιακές ανάγκες και των υπολοίπων συνεταιριστικών τραπεζών (Πελοποννήσου, Σερρών, Έβρου, δύο συνεταιριστικών τραπεζών της Κρήτης, Τρικάλων και Ηπείρου).

Τις κεφαλαιακές τους ανάγκες εξετάζει η Τράπεζα της Ελλάδος και οι ενδείξεις που υπάρχουν δεν φαίνεται να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Είναι γεγονός ότι ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης βρήκε τις συνεταιριστικές (όπως και τις εμπορικές) τράπεζες με μεγάλη δανειακή έκθεση σε ομάδες πληθυσμού που είδαν τα οικονομικά τους δεδομένα να γκρεμίζονται.

Επιπλέον -λόγω του χαρακτήρα των τραπεζών και της μικρότερης ευελιξίας των σχημάτων τους- αντιμετώπισαν δυσκολίες στο να ενισχυθούν κεφαλαιακά. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες από αυτές αναγκάστηκαν να κλείσουν, ενώ τώρα η Πανελλήνια των 28 υποκαταστημάτων περνάει στα χέρια των συστημικών εμπορικών τραπεζών.

Σήμερα λειτουργούν μόνο δέκα συνεταιριστικές που διαθέτουν αθροιστικά δίκτυο 127 καταστημάτων (Δράμας, Έβρου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Καρδίτσας, Παγκρήτια, Πελοποννήσου, Πιερίας, Σερρών και Χανίων).

Συνολικά έχουν 158.000 μεριδιούχους και καταθέσεις που ανέρχονται στα 2,6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ