Έρχονται μειώσεις στις επικουρικές από τον Ιούλιο

POREIA SYNTAKSH

POREIA SYNTAKSHΝέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις έρχονται από τον Ιούλιο του 2014, καθώς μειώνονται οι πόροι των ταμείων και από την κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι οι μειώσεις θα κυμανθούν από 10% για το μεγαλύτερο τμήμα των επικουρικών συντάξεων -συμπεριλαμβανομένου και του ΙΚΑ- και θα φτάσουν έως και στο 40% σε ορισμένα επικουρικά ταμεία των πρώην ΔΕΚΟ και των τραπεζών.

 

Στα ταμεία αυτά θα ισχύσει ένα μοντέλο υπολογισμού ανάλογο με αυτό που προτάθηκε και για τα ταμεία που δίνουν το εφάπαξ.

Οι νέες ανατροπές στις επικουρικές θα γίνουν σε εφαρμογή νόμων που ψηφίστηκαν την τελευταία διετία και έθεσαν δύο βασικούς όρους στη λειτουργία τους: Να μην παρουσιάσουν ελλείμματα στο μέλλον και να μην επιχορηγηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ένας τρίτος βασικός παράγοντας είναι η κατάργηση κοινωνικών πόρων, ύψους 176,5 εκατ. ευρώ, από όλα τα επικουρικά ταμεία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας. Όλοι οι υπόλοιποι πόροι θα συγκεντρώνονται από το υπουργείο Οικονομικών και θα διατίθενται ανάλογα με τις ανάγκες των ταμείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, οι καταργούμενοι κοινωνικοί πόροι ανά κατηγορία ταμείου είναι οι εξής:

128 εκατ. ευρώ σε επικουρικά και εφάπαξ
48,5 εκατ. ευρώ στο επικουρικό του προσωπικού εταιρειών πετρελαιοειδών και εργαζομένων σε ασφαλιστικές επιχειρήσεις
926 εκατ. ευρώ υπέρ ΟΓΑ (ποσοστό επί του φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τέλη χαρτοσήμου)
443 εκατ. ευρώ υπέρ ΑΚΑΓΕ.
Οι δύο τελευταίοι πόροι θα αντικατασταθούν με ετήσιες επιχορηγήσεις μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ