Έργα που γεννούν ανάπτυξη, επιδιώκει ο Δήμος

DHMARXEIO IO19

DHMARXEIO IO19Έργα που θα γεννούν ανάπτυξη και θα υπηρετούν τη λογική της λειτουργίας του ενιαίου δήμου προτάσσει η Δημοτική Αρχή, μετά την ολοκλήρωση των συσκέψεων που είχε με τα συμβούλια των Δημοτικών και Τοπικών Ενοτήτων.

Στις συναντήσεις αυτές, που γίνονται εν όψει της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος έργων και θα επαναληφθούν για το νέο ΕΣΠΑ, οι τοπικές και δημοτικές ενότητες έθεσαν ως προτεραιότητες ζητήματα που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας.

 

Εκ μέρους της δημοτικής αρχής παρουσιάστηκαν αναλυτικά, τα οικονομικά δεδομένα ώστε να γίνει κατανοητό από όλους ποιες είναι οι σημερινές δυνατότητες. Από τη μία οι δραματικές περικοπές στη ΣΑΤΑ (από τα 4 εκατ. ευρώ το 2010, φτάνουμε στο 1,5 εκατ του 2015) κι από την άλλη το γεγονός ότι ο Δήμος Ιωαννιτών πληρώνει κάθε χρόνο 2,3 εκατ ευρώ σε τοκοχρεωλυτικές δόσεις παλιών δανείων, δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο.

Ωστόσο, όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Θανάσης Μανταλόβας, η μεγάλη προσπάθεια που έγινε για την εξοικονόμηση πόρων «απελευθέρωσε» κονδύλια της ΣΑΤΑ που στο παρελθόν κατευθύνονταν στο να καλυφθούν δανειακές υποχρεώσεις και «μας επιτρέπει να κάνουμε τον σχεδιασμό του 2015 με καλύτερα δεδομένα». Ενώ αποτελεί πολιτική απόφαση της Δημοτικής Αρχής «να μην δημιουργηθεί ούτε ένα ευρώ νέου χρέους».

Ο Δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, επέμενε και στην ανάδειξη μιας διαφορετικής λογικής, ζητώντας «να αρχίσουμε να συζητάμε έργα που έχουν αναπτυξιακό χαρακτήρα», αλλά και έργα που να εξυπηρετούν τη λογική του ενιαίου Δήμου.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρέπει να σκεφτούμε έργα που να «γεννάνε», ζητώντας «να δούμε την Ανάπτυξη για να μη μείνουμε μόνο στη λακούβα». Αναρωτήθηκε με νόημα «πόσα πνευματικά κέντρα που έμειναν ημιτελή στην εποχή των ‘παχιών αγελάδων’ μπορεί να ολοκληρώσει ο Δήμος, και πόσα να συντηρήσει; Πόσα γήπεδα σε κάθε οικισμό μπορεί να συντηρήσει; Δεν είναι κακό, το αντίθετο μάλιστα, να χρησιμοποιούν δύο ομάδες ένα γήπεδο ή δύο πολιτιστικοί σύλλογοι ένα πολιτιστικό κέντρο».

Να σημειωθεί, τέλος, πως η επόμενη διαδικασία διαβούλευσης στις Δημοτικές Ενότητες θα αφορά την προετοιμασία για το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ). Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ζήτησε σε όλες τις συσκέψεις από τους εκπροσώπους των τοπικών κοινωνιών, να προετοιμαστούν ώστε να καταθέσουν προτάσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ