Έργα και ημέρες στο Τμήμα Λαϊκής Μουσικής

tei katalipsi1

tei katalipsi1Οι μνήμες από όσα συνόδευσαν το πρώτο εξάμηνο στο Τμήμα Λαικής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Άρτας είναι ακόμη νωπές.. Όπως και οι μνήμες από την παρουσία των ΜΑΤ προκειμένου να μπει τέλος στην κατάληψη των σπουδαστών που διεκδικούσαν το δικαίωμα στην μάθηση.

Πέρασαν αρκετοί μήνες και όσα ακολούθησαν, παρουσιάζουν πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Τα έργα και τις ημέρες λοιπόν στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής όλο αυτό το διάστημα καταγράφουν σε ανακοίνωσή τους οι ίδιοι σπουδαστές.

Αναλυτικά αναφέρουν…

Στο χειμερινό εξάμηνο που μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ολοκληρώθηκε αρκετοί από τους νέους καθηγητές πραγματοποίησαν 9-10 μαθήματα από τα 13, από τον νόμο προβλεπόμενα. Η Διοίκηση, η οποία έχει και την ευθύνη, στέκεται απαθής και η πληροφόρηση που είχαμε από τους ίδιους τους καθηγητές είναι πως αυτό προτάθηκε από την ίδια και εν τέλει συμφωνήθηκε.

Στόχος της Διοίκησης εξάλλου ήταν απλώς να εκδιώξουν από το Τμήμα τους παλιούς καθηγητές, οι οποίοι είχαν το «θράσος» να διεκδικήσουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, αλλά αυτή είναι μια ιστορία που όλοι καλώς γνωρίζουμε μετά από όλα όσα έγιναν κατά το χειμερινό εξάμηνο.

Την στιγμή που στο χειμερινό εξάμηνο έγιναν από πολλούς καθηγητές 9 από τα 13 μαθήματα, εύκολα μπορεί κανείς να προϊδεαστεί πόσα μαθήματα πρόκειται να πραγματοποιηθούν κατά το θερινό «δίμηνο», το οποίο εκ των πραγμάτων είναι παράνομο και ελλιπές, αφού οι προγραμματισμένες εβδομάδες είναι 11. Γεγονός είναι ότι διανύοντας την τέταρτη εβδομάδα μαθημάτων, ήδη έχουν ακυρωθεί αρκετά μαθήματα.

Εύλογα εδώ θα αναρωτηθεί κανείς: «Ο βλάχος, δεν έφερε το τυρί τελικά στο τμήμα;»
Ναι, η αλήθεια είναι ότι το έφερε, ο … υπό τυμπανοκρουσία υποδεχθείς, Θανάσης Πολυκανδριώτης ήρθε για το χειμερινό τρίμηνο, έκανε εννέα μαθήματα και παραιτήθηκε.
«Δεν θα ξαναέρθει δηλαδή;»
Η αλήθεια είναι ότι θα ξαναέρθει, όχι όμως για να διδάξει, αλλά για να πραγματοποιήσει μια συναυλία στην Άρτα επ΄ αμοιβή! Θυμίζουμε εδώ ότι κανένας καθηγητής στο παρελθόν δεν πραγματοποίησε συναυλία στην Άρτα επ΄ αμοιβή.

Λεφτά όμως υπάρχουν, αφού μετά από 15 χρόνια θυμήθηκε η Μητρόπολη Πρεβέζης σε συνεργασία με το ΤΕΙ Ηπείρου την περασμένη Πέμπτη να εγκαινιάσει γιορτάζοντας το εκκλησάκι του ΤΕΙ.

Μόνο οι τσολιάδες έλειπαν από την εικόνα την οποία αντικρίσαμε και η οποία δεν θύμιζε άλλο, από εικόνες της χούντας με σημαίες ελληνικές και βυζαντινές να ανεμίζουν και η “ακαδημαϊκή εξουσία” και οι δεσποτάδες να δειπνούν πάνω στο πράσινο χορτάρι του campus.

Οι φοιτητές που έτυχε να βρίσκονται στα καθίσματα του κυλικείου εκδιώχθηκαν από τον κ. Τσίνα προκειμένου να μην τους συλλάβει ο φακός των τηλεοπτικών καναλιών όπως ο ίδιος είπε. Μάλλον του χαλάμε την «αισθητική» και ευτυχώς οι φοιτητές ανταποκρίθηκαν στην διαταγή του προτού καλέσει τα ΜΑΤ γι’ άλλη μια φορά…

Οι προετοιμασίες για την «γιορτή» ξεκίνησαν μήνες πριν, από την ανακαίνιση της εκκλησίας, μέχρι την μόνωση των τεχνητών λιμνών οι οποίες γέμισαν νερό μετά από χρόνια.

Όλα αυτά σε μια εποχή κρίσης, η οποία προφανώς δεν αγγίζει τους εκλεκτούς κυρίους Τσίνα, και σε ένα σκηνικό σουρεάλ όπου το «Αγαπάτε αλλήλους» συνυπάρχει αρμονικά με τους λάτρεις των ΜΑΤ και της βίας.

Όσο αφορά το φεστιβάλ το οποίο κάθε χρόνο πραγματοποιούσαμε, επειδή πολλοί φίλοι ρωτούν αν και φέτος θα πραγματοποιηθεί, πρέπει να επισημάνουμε πως μετά από 7 χρόνια η Διοίκηση δεν χρηματοδοτεί πλέον το φεστιβάλ, και η δυσκολία υλοποίησής του λόγω έλλειψης χρημάτων είναι μεγάλη. Δεν μας εκπλήσσει. Το αντίθετο θα μας παραξένευε. Η Διοίκηση έχει κάθε λόγο να φιμώσει τη φωνή μας.

Λεφτά όμως, υπάρχουν για τις απίστευτης αισθητικής «φιέστες», αλλά και για μηχανισμούς ασφάλειας στις πόρτες οι οποίοι ποτέ δεν τέθηκαν σε λειτουργία παρά κοσμούν τους τοίχους των κτιρίων.

Η ουσία όμως είναι αλλού. Οι πανελλαδικές εξετάσεις τελείωσαν και οι υποψήφιοι σύντομα θα συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους. Πρόδηλο είναι πως φέτος όσοι επιλέξουν το ΛΠΜ θα είναι λιγότεροι αφού το Τμήμα μας δυσφημίστηκε με την χειρότερο τρόπο πανελλαδικώς και ιδιαίτερα στον κύκλο των μουσικών.

Δεν γίνεται πλέον λόγος για ποιότητα. Το Τμήμα μας έχει υποβαθμιστεί στο έπακρο λαμβάνοντας υπόψιν την ποσότητα και την οργάνωση των μαθημάτων και ότι διδασκόμαστε κυρίως από επιλαχόντες υποψήφιους καθηγητές που πέτυχαν από τη 2η έως την 4η θέση στην αξιολόγησή τους.

Δεν κινδυνολογούμε αλλά εάν η πολιτεία δεν πάρει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αλλάξει η πολιτική η οποία ασκείτε απέναντι στην εκπαιδευτική διαδικασία και απέναντι στο τμήμα μας, αυτό, δύσκολα θα επιβιώσει. Δεν είναι ανάγκη να κλείσει από την μια μέρα στην άλλη αρκεί οι διοικούντες να συνεχίσουν να αδιαφορούν για την ποιότητα εκπαίδευσης και την λειτουργία του τμήματος.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ