Έξι ώρες αγωνίας για την Άρτα… Υπό πλήρη έλεγχο η φωτιά – Φωτογραφικά στιγμιότυπα

4

4Έξι ώρες αγωνίας ήταν αυτές που έζησαν οι κάτοικοι της Άρτας βλέποντας την πύρινη λαίλαπα να πλησιάζει το περιαστικό δάσος γεγονός που θα σήμανε άμεση απειλή για το νοσοκομείο της πόλης.

1Καθοριστικής σημασίας ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο ήταν η συμβολή των δύο Καναντέρ τα οποία έκαναν συνεχείς ρίψεις νερού.

2Στις έξι το απόγευμα κι ενώ όλα έδειχναν ότι η φωτιά έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο ένα ξαφνικό κύμα αέρα άλλαξε τη φορά της με αποτέλεσμα να κινηθεί προς τα πρώτα σπίτια στον οικισμό του Γλυκόριζου.

3Η κινητοποίηση ήταν μεγάλη προκειμένου να αποφευχθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τον οικισμό.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και εθελοντές έδωσαν πραγματική μάχη για να κρατήσουν τη φωτιά μακριά από το περιαστικό δάσος.

5Το έργο των επίγειων δυνάμεων ήταν εξαιρετικά δύσκολο λόγω του δύσβατου της περιοχής.

Η φωτιά ξεκίνησε από τρεις διαφορετικές εστίες και γρήγορα πήρε μεγάλες διαστάσεις. Το απόγευμα ακόμη και η πόλη της Άρτας είχε καλυφθεί από τους καπνούς.

6Στη μάχη με τις φλόγες πήραν μέρος δέκα οχήματα της Πυροσβεστικής και τριάντα άνδρες, πεζοπόρα τμήματα της πυροσβεστικής, δύο καναντέρ που πέταξαν άμεσα από το αεροδρόμιο του Ακτίου και εθελοντές της ΛΕΦΕ και της Ομάδας 4Χ4 ενώ για πρώτη φορά κινητοποιήθηκε η νεοσύστατη Δημοτική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών, στην οποία μετέχουν πολλές εθελοντικές οργανώσεις, οι οποίες έχουν περάσει και ταχύρυθμη εκπαίδευση.

Σε καίρια σημεία παραμένουν όλη τη διάρκεια της νύχτας δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα πιθανότητα αναζωπύρωσης.

Η φωτιά της Άρτας ήταν η πρώτη μεγάλη που ξέσπασε στην Ήπειρο, την τρέχουσα θερινή περίοδο. Οι πρώτες ενδείξεις δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της εμπρηστικής ενέργειας, καθώς η φωτιά ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία ενώ οι κάτοικοι σημειώνουν ότι στην ίδια περιοχή υπήρχαν κι αρκετοί σκουπιδότοποι, από τους οποίους μπορεί να ξεκίνησε η φωτιά.

7Ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας Βασίλης Ψαθάς τόνισε ότι ήταν καθοριστικής σημασίας η κινητοποίηση και η επιχειρησιακή ετοιμότητα που έδειξε η Πυροσβεστική, καθώς αποφεύχθηκε ο κίνδυνος επέκτασης της φωτιάς στο περιαστικό δάσος.

Ο κ. Ψαθάς εξήρε και τη συμμετοχή των εθελοντών ενώ απευθυνόμενος προς τους πολίτες τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν για οποιοδήποτε λόγο το άναμμα φωτιάς στην ύπαιθρο.

{jathumbnail off}

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ