Έντονη κινητοποίηση για το Γεφύρι της Πλάκας- Δηλώσεις

g plakas

g plakasΙδιαίτερα μεγάλο είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από την Ελλάδα, αλλά και από Αποδήμους του Εξωτερικού για την αποκατάσταση του ιστορικού Γεφυριού της Πλάκας. Μεταξύ άλλων ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Περ. Μήτκας, σε επικοινωνία που είχε σήμερα με τον Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, του γνωστοποίησε ότι στη διάθεση της Περιφέρειας για ο, τιδήποτε απαιτηθεί είναι η Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης.

Με έγγραφο, προς τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού και Θρησκευμάτων κ. Αρ. Μπαλτά και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη, ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, τους ενημερώνει για την απόφαση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου να προσφέρει τις υπηρεσίες τους για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού, καθώς και την πρόθεση της οικογένειας Λούλη, να χρηματοδοτήσει τμήμα ή και το σύνολο της δαπάνης που θα απαιτηθεί για τις εργασίες αποκατάστασης.

“Πέραν αυτών – καταλήγει ο Περιφερειάχης– την πρόθεσή τους να βοηθήσουν είτε παρέχοντας επιστημονικές γνώσεις, είτε παρέχοντας τεχνικό εξοπλισμό που θα απαιτηθεί για την εκτέλεση των εργασιών, έχουν εκδηλώσει μέχρι σήμερα και άλλοι συμπατριώτες μας. Με δεδομένη τη βούληση του Υπουργείου σας για την αποκατάσταση του Μνημείου, θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει συνεργασία, στο πλαίσιο της συναφθείσας στο παρελθόν προγραμματικής σύμβασης με την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για την ταχύτερη αποκατάσταση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας”.

Η Όλγα Γεροβασίλη

Η βουλευτής Άρτας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη, τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγο Βασίλη Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΗ Χρήστο Παπαβρανούση και υπηρεσιακούς παράγοντες της Π.Ε. Άρτας επισκέφθηκαν τον χώρο της ιστορικής γέφυρας Πλάκας, για να διαπιστώσουν από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.

Η Όλγα Γεροβασίλη και ο Χρήστος Σπίρτζης μετέφεραν στους συγκεντρωμένους κατοίκους της περιοχής την δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα πως θα γίνουν ταχύτατα τα απαιτούμενα βήματα, για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας.

Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε χαρακτηριστικά: «Σήμερα είμαστε σοκαρισμένοι, τα Τζουμέρκα μοιάζουν φτωχότερα, νοιώθουμε όλοι τον πόνο και το κενό της απώλειας, καθώς αντικρίζουμε το ακρωτηριασμένο τοπίο της Πλάκας και τα συντρίμμια του συμβόλου της Τζουμερκιώτικης περηφάνειας να κείτονται στην κοίτη του Αράχθου. Μόλις τα φαινόμενα υποχωρήσουν, θα αρχίσουν κατευθείαν οι ενέργειες αποκατάστασής του, ώστε σύντομα το Γεφύρι της Πλάκας να σταθεί ξανά όρθιο, να ξαναγίνει κομμάτι της ζωής μας.»

Ο Κώστας Τασούλας

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ κ.Κώστας Τασούλας με αφορμή το γκρέμισμα του γεφυριού της Πλάκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Είναι θετικό το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού αλλά και των αρμοδίων υπηρεσιών του Κράτους για την αποκατάσταση της ιστορικής πετρόκτιστης γέφυρας της Πλάκας την οποία μία πρωτοφανής θεομηνία σώριασε κάτω.

Το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Ηπείρου, η ιδιωτική πρωτοβουλία της προσφοράς, το ΕΜΠ, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, όλοι προθυμοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή για την ανάγκη αποκατάστασης ενός ιστορικού μνημείου που τόσο εκφράζει αλλά και συγκινεί την περιοχή και τον λαό των Τζουμέρκων.

Με το σωστό συντονισμό όλων των συναρμοδίων φορέων το γεφύρι θα αποκατασταθεί και η ιστορική μνήμη της περιοχής θα προστατευθεί».

Η Ένωση Ξενοδόχων

Την θλίψη της για την κατάρρευση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων. Πρόκειται για ένα ιστορικό γεφύρι που είναι συνδεδεμένο με τον πολιτισμό μας, την ιστορία μας και φυσικά με τους πυρσογιαννίτες μαστόρους.

Το γεφύρι αυτό αποτελούσε σημείο έλξης για δεκάδες εκατοντάδες τουρίστες που έσπευδαν να το δουν και να το φωτογραφίσουν. Η Ένωση Ξενοδόχων θέλει να εκφράσει την λύπη της για την κατάληξη του γεφυριού και ταυτόχρονα κάνει την ευχή να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις των υπευθύνων για άμεση αποκατάσταση του μοναδικού αυτού μνημείου.
Παράλληλα, η Ένωση χαιρετίζει την επιθυμία της οικογένειας Λούλη να συμβάλει οικονομικά για την αποκατάσταση του γεφυριού. Όπως ανακοινώθηκε ο επιχειρηματίας επικοινώνησε με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ.Αλέκο Καχριμάνη και του έκανε γνωστή την πρόθεσή του να πράξει αυτό που είχε κάνει και ο παππούς του όταν και πάλι το γεφύρι της Πλάκας είχε υποστεί ζημιές.

Τέλος, η Ένωση Ξενοδόχων εκφράζει την ευχή να αποκατασταθούν σύντομα οι ζημιές που έχουν προκληθεί σε ολόκληρο το Νομό και την Ήπειρο συνολικά εκφράζοντας τις ευχαριστίες της για την άμεση παρέμβαση των κρατικών Υπηρεσιών στην αποκατάσταση των ζημιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ