Ένα τριήμερο στους αρχαιολογικούς χώρους των Ιωαννίνων

KASTRITSAΗ ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων συμμετέχει στον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς με μια σειρά εκδηλώσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων και στους αρχαιολογικούς χώρους Δωδώνης, Καστρίτσας και Μεγάλου Γαρδικίου.

Ο εορτασμός διαρκεί τρεις ημέρες, από την Παρασκευή, 26 έως και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου. To θέμα των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς για τη διετία 2013-2014 είναι αφιερωμένο στην έννοια του χρόνου και ο γενικός τίτλος που καλύπτει τις εκδηλώσεις είναι τα «Τα πρόσωπα του Χρόνου».

 

Οι εκδηλώσεις την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου έχουν ως εξής:

Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων
– Συνεχίζεται στην αίθουσα «Διώνη» του Μουσείου η έκθεση του Κωνσταντίνου Ιγνατιάδη με θέμα: «Χρησμοί Αιολόστομοι». Πρόκειται για ένα εικαστικό δρώμενο, όπου ο επισκέπτης του Μουσείου χαράσσει σε ένα φύλλο χαλκού μια σκέψη ή επιθυμία σε μορφή ερώτησης και λαμβάνει την απάντηση-χρησμό μέσα από τη συμμετοχή του στη φωτογραφική πράξη η οποία διαδραματίζεται σε δύο φωτογραφικά στούντιο. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί όλες τις τεχνικές της φωτογραφικής τέχνης από τη γέννησή της μέχρι τις πιο προηγμένες. Στον προθάλαμο των στούντιο παρουσιάζονται οι εκτυπώσεις των πορτραίτων και τα φύλλα χαλκού. Η έκθεση εξελίσσεται σε σχέση με τη ροή των επισκεπτών, και παρατείνεται έως το τέλος Οκτώβριου. Στην εκδήλωση o Δημήτρης Καραγεώργος δημιουργεί ένα σύμπαν με ήχους που παράγονται από τους χαλκούς και τις φωτογραφίες, ενώ ανασύρει ηχητικό υλικό από τα ρούχα και το σώμα των επισκέπτων σε μια διαδραστική σχέση. Οι εκδηλώσεις γίνονται σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών, το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, και με την ενίσχυση του Aristi Mountain Resort.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου θα υπάρξουν επισκέψεις σχολείων όλων των βαθμίδων.

-Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου» για παιδιά νηπιαγωγείου και Α΄ Δημοτικού. Τα παιδιά καλούνται μέσα από τα κάτοπτρα της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων, να «δουν» τον εαυτό τους και τις εναλλαγές του χρόνου. Την ίδια ημέρα η ομάδα «Γιάννενα, Χίλια και ένα Παραμύθια» (Μαρία Μαχαίρα και Δώρα Τάτση) θα αφηγηθούν παραμύθια με σχετικό περιεχόμενο. Ώρες προσέλευσης : 10.00- 11.00 και 11.00-12.00.

– Εκπαιδευτική δράση με τίτλο «Μια φορά κι έναν καιρό – Ένα παραμύθι» για νήπια και παιδιά της Α΄ Δημοτικού. Το παραμύθι θα οδηγήσει σε επιλεγμένα αντικείμενα του Mουσείου, ώστε ο χρόνος να συνδεθεί με τη μνήμη και την ιστορία. Εικαστικό εργαστήρι. Ώρες προσέλευσης : 09.00- 10.00 και 10.00-11.00.

Και στις δύο εκδηλώσεις ο αριθμός των συμμετεχόντων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα είκοσι (20) παιδιά ανά εκπαιδευτική δράση.

Αρχαιολογικός χώρος Δωδώνης
Θεματικές περιηγήσεις με τίτλο «Ο χώρος και ο χρόνος στη Δωδώνη» για μαθητές Γυμνασίου, Λυκείου και ευρύ κοινό.

Αρχαιολογικός χώρος Aκρόπολης Μεγάλου Γαρδικίου
Θεματικές ξεναγήσεις για μαθητές Δ΄, Ε΄και ΣΤ΄ Δημοτικού «Υπήρξαν χρόνοι, πάει καιρός, σαν μυθικοί». με θέμα τα τείχη του Μεγάλου Γαρδικίου, που συνέχισαν να είναι «λειτουργικά» μέχρι την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων.

Αρχαιολογικός Χώρος Καστρίτσας
Θεματική ξενάγηση για μαθητές Στ΄Δημοτικού, Γυμνασίου, Λυκείου «24.000 π.Χ. -1913 μ.Χ.:Τα χνάρια του χρόνου στον Αρχαιολογικό Χώρο του λόφου Καστρίτσας» σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καστρίτσας –Τέκμων.

Οι εκδηλώσεις της Παρασκευής, 26/09 θα γίνουν στις ώρες λειτουργίας του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων και του Αρχαιολογικού Χώρου Δωδώνης, κατόπιν συνεννοήσεως (και όχι πάνω από δύο σχολικές ομάδες την ημέρα).

Το Σαββατοκύριακο του εορτασμού η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. Η Παρασκευή είναι αφιερωμένη κυρίως στα σχολεία.

Για την επικοινωνία :

-Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων

Πλατεία 25ης Μαρτίου 6

e-mail: ibepka@culture.gr

Για το πρόγραμμα: «Καθρέφτη-καθρεφτάκι μου»

τηλ. 26510-01075 (Ιουλία Κατσαδήμα- Κωνσταντίνα Κωνσταντίνου)

e-mail ikatsadima@culture.gr

Για το πρόγραμμα «Μια φορά κι έναν καιρό – Ένα παραμύθι»

Τηλ. 2651001074,( Χαρά Καππά) και τηλ. 2651001079 (Βασιλική Γιαννάκη)

e-mail: chkappa@culture.gr, vasilikigiannaki@yahoo.com

Αρχαιολογικός Χώρος Δωδώνης

τηλ. 26510-82213 ( Ελένη Σκαλιστή-Γιώργος Γεωργούλας)

e-mail: eleniskalisti@gmail.com, g_georgoulas@yahoo.gr

Αρχαιολογικός Χώρος Μεγάλου Γαρδικίου

Τηλ. 2651001076 (Γεωργία Πλιάκου) και 2651010073 ( Θάλεια Κύρκου)

e- mail: gpliakou@culture.gr, thkirkou@culture.gr,

Αρχαιολογικός Χώρος Καστρίτσας

Τηλ. 2651010060 (Παρασκευή Γιούνη), 2651010074, (Χαρά Καππά), 26510101061(Υπατία Φάκλαρη).

e- mail: pgiouni@culture.gr, chkappa@culture.gr,

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ